• „Variantele dublu mutante caută evadarea imună”, spun cercetărorii.
  • Virologul Shahid Jameel: O „dublă mutație în zonele cheie ale proteinei Spike ale virusului poate crește aceste riscuri și permite virusului să scape de sistemul imunitar”.
  • Potrivit Ministerului Sănătății, statele Maharashtra, Punjab, Karnataka, Chhattisgarh și Gujarat, unde se manifestă variantele mutante, raportează o creștere a cazurilor zilnice COVID-19.

O nouă variantă „dublă mutantă” a coronavirusului a fost descoperită în India, în nouă eșantioane din capitala New Delhi.

Oamenii de știință verifică dacă noua tulpină, în care se reunesc două mutații în același virus, poate fi mai infecțioasă sau mai puțin afectată de vaccinuri.

Ce este o variantă „dublă mutantă”?

La fel ca toți virușii, Covid-19 suferă mutații pe măsură ce trece de la o persoană la alta. În mare parte, aceste mutații au loc „fără consecințe” și nu modifică modul în care se comportă virusul.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Cu toate astea, unele mutații declanșează modificări ale proteinei Spike, proteină pe care virusul o folosește pentru a penetra celulele umane – aceste tulpini ar putea fi mai infecțioase și ar putea provoca boli mai severe. În același timp, vaccinurile ar putea deveni mai puțin eficiente.

Variantele dublu mutante caută evadarea imună

Analiza eșantioanelor din statul Maharashtra a arătat că a existat o creștere a infecțiilor prezentând mutațiile E484Q și L452R.

„Astfel de mutații conferă evadarea imună și o infectivitate crescută. Aceste mutații au fost găsite în aproximativ 15-20 la sută din probe și nu se potrivesc cu niciuna catalogată anterior”, a spus ministerul.

Dr. Jeremy Kamil, virolog la Universitatea de Stat din Louisiana, Centrul de Științe ale Sănătății din Shreveport, spune că E484Q este similar cu E484K – o mutație văzută în variantele B.1.351 (Africa de Sud) și P.1 (Brazilia), care au apărut independent de mai multe ori .

Dacă se produc suficiente mutații într-un arbore genealogic viral sau într-o descendență, virusul poate începe să funcționeze diferit și descendența poate deveni o așa-numită „variantă îngrijorătoare”.

Cât de îngrijorați ar trebui să fim cu privire la noua variantă?

Mutațiile genei Spike pot face virusul inerent. Prin urmare, noua tulpină poate reinfecta pe cineva care s-a recuperat deja de Covid-19.

Totodată, oamenii de știință spun că în cazul în care te reinfectezi, vei dezvolta simptome ușoare de Covid.

Dar dacă virusul poate folosi reinfectarea pentru a se răspândi, atunci, s-ar obține imunitatea de turmă, spune Dr. Kamil.

Dr. Rakesh Mishra, directorul Centrului pentru Biologie Celulară și Moleculară (CCMB), cu sediul în Hyderabad, spune că variantă „dublă mutantă” a fost găsită în 20% dintre cazurile raportate în Maharashtra, stat care a înregistrat o creștere uriașă a infecțiilor raportate în ultimele zile.

Partenerii noștri