Cercetătorii francezi de la Institutul Național de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și Mediu (INRAE) și Universitatea din Tours au depus un brevet pentru un vaccin care se administrează nazal. Avantajul unei astfel de tehnologii: posibilitatea de a preveni pătrunderea virusului în organism, prin nas, notează CNews.
Advertisment
„Spre deosebire de cele intramusculare, vaccinurile administrate pe cale nazală ar putea preveni prezența virusurilor la nivelul nasului, etapa inițială a infectării. Ele induc imunitate la nivelul mucoaselor nazale, poartă de intrare și loc de multiplicare a virusului”, explică oamenii de știință într-un comunicat de presă.
„Experimentele arată că vaccinul oprește transmiterea foarte devreme. Funcționează la animale infectate: două zile mai târziu, se observă că încărcătura virală din plămâni crește semnificativ. Dacă analizăm același reper la animalele care au fost vaccinate și apoi infectate, nu găsim nicio urmă a virusului în plămâni”, declară pentru AFP cercetătoarea Isabelle Dimier-Poisson.
Recomandări
Vaccinul nazal, bazat pe proteine virale, a dat deja rezultate încurajatoare împotriva formelor severe de boală la șoareci, cu „supraviețuire 100%” la rozătoarele vaccinate și apoi infectate cu coronavirus.
Pulverizat în nas cu ajutorul unei seringi fără ac, vaccinul nazal ar putea fi utilizat ca doză de rapel. Intervievat de France Bleu, Philippe Mauguin, directorul INRAE, spune că studiile clinice pe oameni ar trebui să înceapă în a doua jumătate a anului 2022, iar comercializarea poate începe în 2023.
Produsul dezvoltat de INRAE este ușor de depozitat – rezistă câteva luni la temperatura camerei și până la câțiva ani într-un frigider, la 4 grade Celsius.
Partenerii noștri