• Pierderea mirosului și a gustului au devenit simptome dominante ale COVID-19 de la începutul pandemiei.
  • Un studiu a analizat în profunzime nasul, nervii și creierul a 23 de persoane care au murit din cauza COVID-19.
  • Cercetătorii au ajuns la concluzia că inflamația, nu virusul, se află în spatele pierderii mirosului și a gustului în timpul unui episod de COVID-19.

Pierderea mirosului și a gustului au devenit simptome dominante ale COVID-19 de la începutul pandemiei. Cercetătorii încă încearcă să afle de ce se întâmplă acest lucru. Aceștia au demarat un studiu postmortem publicat săptămâna aceasta în JAMA Neurology.

Studiul a analizat în profunzime nasul, nervii și creierul a 23 de persoane care au murit din cauza COVID-19. Aceasta este cea mai detaliată analiză a efectelor coronavirusului asupra analizatorilor noștri.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că inflamația, nu virusul, se află în spatele pierderii mirosului și a gustului în timpul unui episod de COVID-19. Aceasta sugerează că tratamentele cu medicamente antiinflamatorii ar putea preveni deteriorarea gravă sau pe termen lung a acestor simțuri esențiale.

Recomandări

TOM STURRIDGE ESTE IAR SANDMAN
CASELE DE MODĂ MIZEAZĂ LITERAR
ȘEFUL OPEN AI ÎȚI PREZINTĂ NOUL TĂU COLEG
FRIENDS DON'T LIE
HORIA SABO MIZEAZĂ PE AI DREPT GENERATOR DE FORȚĂ DE MUNCĂ

Ce au sugerat autopsiile

Cercetătorii conduși de patologul Cheng-Ying Ho de la Universitatea Johns Hopkins au examinat îndeaproape țesutul olfactiv de la 23 de pacienți care au murit cu COVID-19. Dintre aceștia nouă și-au pierdut complet sau parțial simțurile mirosului și gustului. Mai exact, cercetătorii au examinat neuronii olfactivi din mucoasa nazală, vasele de sânge și numărul de axoni olfactivi – care sunt părți ale neuronilor care transmit semnale electrice – la fiecare pacient. De asemenea, au examinat leziunile la nivelul bulbului olfactiv, partea din creier unde sunt recepționate semnalele olfactive, și au determinat dacă SARS-CoV-2 era prezent sau nu.

Aceștia au comparat rezultatele cu cele obținute de la 14 persoane care au murit din alte cauze, care nu au fost infectate cu COVID-19 și care nu au avut nicio pierdere a mirosului sau a gustului. Pacienții COVID-19 care prezentau modificări ale simțurilor mirosului și gustului aveau mai multe leziuni ale mucoasei nazale, mai multe leziuni ale vaselor și semnificativ mai puțini axoni olfactivi.

Partenerii noștri