- Onigiri Asakusa Yadoroku este o atracție internațională, atrăgând vizitatori din Japonia și de peste mări.
- Yosuke Miura: „Tradus direct, numele restaurantului înseamnă „casa unei persoane inutile”.
- Popularitatea acestor gustări versatile a crescut la nivel global în ultimii ani, onigiri fiind acum găsit în întreaga lume.
La o scurtă plimbare de Sensoji, cel mai vechi templu din Tokyo, se află un alt clasic – Onigiri Asakusa Yadoroku, scrie CNN. Fondat în 1954, se crede că este cel mai vechi restaurant onigiri din oraș.
„Motivul pentru care familia mea a început această afacere este simplu”, spune Yosuke Miura, proprietarul din a treia generație a restaurantului cu bile de orez. „Bunicul meu nu a lucrat, iar bunica mea a avut probleme în a trăi o viață stabilă financiar.”
Nevoită să-și întrețină soțul și familia, bunica lui Yosuke Miura a fondat restaurantul cu bile de orez – o poveste despre origini care se reflectă în pseudonimul restaurantului.
Asakusa este numele districtului în care se află magazinul, dar Yadoroku – care se traduce literalmente prin „Casa șase” – are o altă definiție, mai puțin măgulitoare.
„Roku înseamnă „rokudenashi”, care înseamnă „persoană inutilă”, spune Yosuke Miura pentru CNN. „Deci tradus direct, numele restaurantului înseamnă „casa unei persoane inutile”.
Treimea onigiri: orez, nori și umpluturi
O alegere populară de gustare pentru călători, onigiri – cunoscut și sub numele de ousubi – poate fi găsit în magazinele din Japonia. De obicei triunghiulare sau ovale, vin umplute cu orice, de la icre de cod picant și verdeață murată până la felii de carne de vită la grătar cu maioneză.
„Cred că biluțele de orez sunt cea mai tipică mâncare pe care o mănâncă toată lumea în Japonia, de la copii până la bătrâni”, spune Yosuke Miura. „Probabil că nu există nimeni în Japonia care să nu fi mâncat unul.”
Cu câteva decenii în urmă, arheologii susțineau că au găsit orez fosilizat din perioada Yayoi din Japonia (300 î.e.n. până la 250 d.Hr.) care părea similar cu onigiri care se mănâncă astăzi. Între timp, picturile și înregistrările vechi sugerează că acest fel de mâncare a fost savurate de călătorii și muncitorii înfometați de secole. Deliciile au fost incluse chiar și în primele cutii bento introduse pe trenurile japoneze în 1885.
Astăzi, Onigiri Asakusa Yadoroku este o atracție internațională, atrăgând vizitatori din Japonia și de peste mări. Restaurantul cu 16 locuri a fost inclus în Ghidul Michelin ca Restaurant Bib Gourmand (ceea ce înseamnă că oferă calitate înaltă și valoare bună) din 2019.
„Există trei elemente pentru o minge de orez delicioasă – un echilibru bun de alge marine, orez și ingrediente”, spune Yosuke Miura.
În timp ce magazinul folosește orez și umpluturi din toată Japonia – cum ar fi creveți în sos de soia, prune murate, somon și icre de pește, folosește doar nori (alge marine) din Tokyo.
Dintre toate ingredientele, orezul are cea mai slabă aromă. Cu toate acestea, este un element crucial în mintea bucătarului.
În fiecare septembrie și octombrie, după sezonul anual de recoltare a orezului, Yosuke Miura adună cereale din toată țara pentru a le proba. Apoi, el decide ce varietate vor folosi în restaurant în restul anului.
De exemplu, Yosuke Miura spune că a luat probe din peste 30 de tipuri diferite de cereale înainte de a decide să meargă cu orezul Koshihikari din prefectura Niigata în 2023.
Pentru a face mingea propriu-zisă, el pune mai întâi orezul într-o formă triunghiulară, apoi alege umpluturile alese din zecile de găleți care acoperă blatul bucătarului. Pune umpluturile în orez înainte de a înfășura ușor întregul pachet într-o foaie crocantă de nori.
Apoi, este oferit clienților într-un coș de bambus. Aceștia sunt sfătuiți să-l mănânce repede înainte ca temperatura ridicată a orezului să înmoaie foaia de nori.
O dragoste autentică pentru onigiri
Popularitatea acestor gustări versatile a crescut la nivel global în ultimii ani, onigiri fiind acum găsit în întreaga lume.
„Astăzi, toată lumea înțelege cuvântul ‘onigiri’, așa că în acest sens mă bucur că primim o oarecare recunoaștere”, spune Yosuke Miura.
Pe lângă faptul că sunt ușor de transportat, aceste bile de orez învelite în nori sunt iubite și pentru adaptabilitatea lor.
Yosuke Miura spune că experimentează adesea cu diferite arome din diferite culturi atunci când călătorește, menționând că a adăugat brânză, roșii și ulei de măsline italian la un onigiri în timp ce își reprezenta țara în Pavilionul Japoniei la Expo Milano în 2015.