Schiaparelli continuă să spargă bariere și în 2024. Cum revoluționează Daniel Roseberry industria modei prin creații ieșite din tipar

SUA sărbătoresc azi ziua modei, o zi de recunoaștere a influenței modei asupra culturii și economiei americane.

Industria modei a început să capete contur în jurul anilor 1850, când primele case de modă au început să apară în Europa și America. Totuși, adevărata revoluție a modei a avut loc la începutul secolului al XX-lea, când figuri precum Elsa Schiaparelli și Coco Chanel au intrat în scenă.

Stilul Schiaparelli era adesea caracterizat prin teme jucăușe și elemente surprinzătoare. Casa de modă a integrat motive suprarealiste, cum ar fi ochii, fețele și mâinile, în designurile sale. Schiaparelli a fost una dintre primele creatoare de modă care a colaborat strâns cu artiști contemporani. Cea mai notabilă colaborare a fost cu Salvador Dalí, ceea ce a dus la creații iconice, precum „Rochia Homar” și „Pălăria Pantof”.

Una dintre cele mai mari contribuții ale lui Chanel a fost popularizarea „little black dress”. În 1926 a creat o rochie neagră simplă, care a devenit rapid un simbol al eleganței și versatilității. LBD-ul este considerat și astăzi un element de bază în garderoba oricărei femei.

Elsa Schiaparelli, alături de rivala ei, Coco Chanel, a introdus în modă concepte noi și a spart barierele epocii, cu multă imaginație.

George Enache, Art Director Aleph News detaliază cum a evoluat această industrie, de-a lungul anilor: „America l-a oferit pe Daniel Roseberry, cel mai mare demiurg al modei. Un designer este un artist, iar în ultimul timp moda ne surprinde cu șoc. Designerii și cei din industrie s-au îndreptat spre grotesc pentru că vor viralizare. Roseberry a sfidat toate normele industriei atunci când a mers la Schiaparelli și nu l-a interesat nimic altceva.”

Exit mobile version