• Un studiu a înregistrat prima comunicare bidirecțională în vis lucid.
  • Participanții au schimbat mesaje în timp ce visau.
  • Cercetarea sugerează că visele pot deveni platforme pentru comunicare.
  • Tehnologia ar putea revoluționa modul în care folosim visele.
  • Primul dispozitiv comercial de comunicare în vise ar putea apărea în 2025.

Studiile revoluționare realizate de compania neurotehnologică REMspace din California marchează un moment istoric! S-a înregistrat prima comunicare bidirecțională între două persoane aflate în vis lucid. Experimentul, desfășurat pe 24 septembrie 2024, este rezultatul a cinci ani de cercetări intense. Cercetătorii au folosit echipamente specializate pentru monitorizarea undelor cerebrale ale participanților în timpul somnului. Prin această metodă, participanții au reușit să schimbe un mesaj simplu folosind un limbaj artificial numit Remmyo, detectat de senzori extrem de sensibili.

Știai că poți comunica prin vise?

În cadrul studiului, cercetătorii au așteptat momentul în care participanții intrau în faza de vis lucid. Ce înseamnă vis lucid? O stare în care aceștia conștientizau că visează și aveau control asupra acțiunilor lor. Odată ce această stare a fost confirmată, un cuvânt a fost transmis unuia dintre participanți prin intermediul unor căști speciale, iar acesta a repetat cuvântul în visul său. Ulterior, mesajul a fost transmis celei de-a doua persoane, care a confirmat primirea mesajului la trezire.

Tehnologia îți revoluționează somnul

„O companie de neurotehnologie din California, REM Space, a făcut posibilă această premieră mondială.
Totul începe cu visul lucid. Asta înseamnă că persoana care visează știe că visează, este conștientă de acest lucruși poate controla ce se întâmplă în visul său.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Poate ți s-a mai întamlat și ție. Lucid dreaming se întâmplă în faza de somn REM, atunci când creierul e foarte activ. În această stare, creierul e capabil să perceapă mesaje externe și să le proceseze în vis.

În experiment, participanții au fost monitorizați în timp ce dormeau acasă. Iar partea interesantă abia acum vine! Dispozitive speciale pe care neurologii le-au creat, le urmăreau undele cerebrale și semnele vitale, așteptând să detecteze când au intrat în această fază de somn REM, când încep să viseze lucid. Mesajul a fost transmis printr-un limbaj special numit Remmyo, creat doar pentru vise. Așa că, practic, unul dintre ei a visat un cuvânt, l-a trimis celuilalt, iar acesta l-a confirmat după ce s-a trezit.

Michel Raduga, CEO-ul REMspace, spune că asta ar putea deveni ceva obișnuit în viitorul apropiat.
Imaginează-ți că visele nu vor mai fi doar o lume pasivă, ci un spațiu în care poți comunica, învăța sau chiar rezolva probleme. Primele dispozitive comerciale pentru comunicarea în vise ar putea apărea chiar de anul viitor, cu o adoptare pe scară largă începând din 2030.

Și poate te gândești de ce să faci asta? Sau e util, te ajută cu ceva? Gândește-te la beneficiile pe care le ai: poți să controlezi totul. Reduci fricile, coșmarurile, ba mai mult îți poți îmbunătăți amilitățile mentale. În vis, nu ai limite fizice – poți să te antrenezi într-un sport sau să rezolvi o problemă. Și cel mai tare e că mintea ta percepe toate aceste experiențe aproape la fel ca în viața reală.”, îți spune Cristiana Gigină, redactor Aleph News.

Citește și

Partenerii noștri