• Miliardarul Bill Gates a promis din nou că îşi va dona averea, adăugând că în cele din urmă va „dispărea” de pe lista bogaţilor lumii.
  • Această declaraţie a fost făcută în momentul în care cofondatorul Microsoft a anunţat că va face o donaţie de 20 de miliarde de dolari (17 miliarde de lire sterline) la fondul său filantropic.
  • „În timp ce privesc spre viitor, intenţionez să donez practic toată averea mea fundaţiei„, a spus el. „Voi coborî şi, în cele din urmă, voi ieşi de pe lista celor mai bogaţi oameni din lume”.

Bill Gates, al patrulea cel mai bogat om din lume, a declarat că are obligaţia de a-şi returna resursele către societate. Gates s-a angajat pentru prima dată să îşi doneze averea în 2010, dar de atunci valoarea sa netă s-a dublat.

În prezent, averea sa valorează 118 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes, dar această valoare va scădea semnificativ după ce va dona în iulie Fundaţiei Bill & Melinda Gates, fondul caritabil pe care l-a înfiinţat împreună cu fosta sa soţie în 2000, potrivit BBC.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Gates a declarat că fundaţia îşi va creşte cheltuielile de la 6 miliarde de dolari pe an la 9 miliarde de dolari până în 2026, din cauza recentelor „eşecuri globale”, inclusiv pandemia, Ucraina şi criza climatică.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

„În timp ce privesc spre viitor, intenţionez să donez practic toată averea mea fundaţiei„, a spus el. „Voi coborî şi, în cele din urmă, voi ieşi de pe lista celor mai bogaţi oameni din lume”.

Am obligaţia de a-mi returna resursele către societate în moduri care au cel mai mare impact pentru reducerea suferinţei şi îmbunătăţirea vieţii. Şi sper că şi alte persoane aflate în poziţii de mare bogăţie şi privilegiu vor face un pas înainte în acest moment”.

Fundaţia Gates lucrează în ţări pentru a eradica boli precum malaria, pentru a îmbunătăţi educaţia şi pentru a aborda problema condiţiilor sanitare precare. În 2020, se credea că este a doua cea mai mare fundaţie caritabilă din lume, deţinând active în valoare de 49,8 miliarde de dolari şi este susţinută de alţi binefăcători bogaţi, precum investitorul miliardar Warren Buffett.

Deşi fundaţia a făcut o treabă bună, unii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la etica unui efort privat care exercită o influenţă atât de mare.

Fundaţia este cel mai mare donator privat pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii, fiind pe locul al doilea după SUA cu donaţia sa anuală din 2018. Îngrijorările în acest sens au devenit mai acute după ce fostul preşedinte Donald Trump a ameninţat că va retrage finanţarea americană.

Gates a deţinut titlul de cea mai bogată persoană din lume, conform Forbes, între 1995 şi 2010, şi din nou între 2013 şi 2017.

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, l-a detronat de pe primul loc în 2017, înainte ca directorul executiv al Tesla, Elon Musk, să ocupe prima poziţie în 2022.

Partenerii noștri