- 60% din pădurile virgine ale Europei sunt în România, dar statul nu le ocrotește
- Pădurile virgine adăpostesc peste 13.000 de specii, unele pe cale de dispariție
- În 15 ani s-au pierdut jumătate din cele 250.000 de hectare de păduri virgine din țară
- Cătălin, chitaristul trupei Toulouse Lautrec, face muzică din sunetele pădurilor
- Descarcă muzica pădurii virgine de pe uncut.ro și donează pentru protejarea lor
La noi, Carpaţii păstrează încă o comoară unică în Europa – păduri neatinse de om și de poluare, păduri virgine. Un atu pentru turismul nostru și pentru o viață fără poluare, valorificat însă numai de hoții de lemne. Greenpeace estimează că în ultimii 15 ani ai pierdut jumătate din cele 250.000 de hectare de păduri virgine. Sunt șanse și sunete pierdute pentru totdeauna.
Advertisment
Măcar sunetele să mai rămână din ele. În ciuda presiunilor venite de la ONG-uri și societatea civilă, Ministerul Pădurilor nu a făcut inventarul complet al codrilor virgini. Așa că nu știe cât din ei dispar.
Cătălin Rulea, muzician: „O ușoară responsabilizare poate să schimbe multe și în primul rând o schimbare de mentalitate. Uite așa cum pe mine m-a schimbat ca muzician m-a schimbat foarte mult să lucrez cu pădurile. E o atitudine mai umilă, mai așezată.”
Recomandări
Cătălin Rulea a început să amestece sunetele pădurilor virgine cu acordurile chitării lui. Mai multe trupe, printre care Coma, Moonlight Breakfast și Pixels, au preluat înregistrările.
Muzica a ajuns pe scene mari, chiar în Marea Britanie la Timberfest, festivalul internațional al suntelor din păduri. Iar în năpasta asta de epidemie, când ești blocat în casă, te unge pe suflet.
Proiectul muzicianului îndrăgostit de sunetele pădurii ia o amploare tot mai mare. Și tu, dacă vrei să asculți sunetele pădurii virgine, combinate cu o chitară, poți să le descarci gratuit de pe platforma uncut.ro și să îți amintiști că doar 20% din pădurile virgine ale țării sunt protejate. Iar suntele lor riscă să dispară și să ia cu ele tot ce e bun.
Cătălin Rulea, muzician: „Să stau în pădure mi se pare pentru mine ca artist, mi se pare așa ceva wow. Este o muzică de regăsire și nu e invazivă. Este și felul în care ne purtăm cu fauna și flora, și cel mai important cu pădurile.”
Partenerii noștri