- Dependența de telefon îi face pe adulți și adolescenți să renunțe la smartphone-uri și să utilizeze telefoane mai puțin performante.
- Utilizarea aplicațiilor de social media stimulează aceeași porțiune din creier ca substanțele care dau dependență.
- Un „dumbphone” devine prima alegere a părinților când trebuie să cumpere primul telefon copiilor.
Dependența de social media îi face pe adulți și adolescenți să renunțe la smartphone și să utilizeze telefoane mai vechi, scrie BBC.
Printre setările telefonului poți să cauți cât timp petreci pe zi pe acesta. S-ar putea să realizezi cu stupoare că telefonul s-a transformat într-o obsesie.
Social media funcționează după principiul fricii de a nu rata nicio noutate (FOMO- fear of missing out). Astfel ne face dependenți de navigatul pe diferite aplicații care ne mențin conectați la ultimele trenduri.
Un studiu condus de Universitatea Harvard spune că utilizarea aplicațiilor de social media stimulează aceeași porțiune din creier care se activează atunci când luăm substanțe care produc dependență.
Diferite studii au demonstrat legătura dintre utilizarea rețelelor de socializare și declinul sănătății mintale. Acest lucru s-a observat mai ales la copii și adolescenți.
Modele mai vechi de telefoane, la modă printre americani
În SUA, din ce în ce mai mulți oameni încearcă sa renunțe la dependența de smartphone. În acest sens, vânzările de telefoane cu performanță limitată au crescut considerabil.
Așa numitele „dumbphones”, în contrast cu „smartphones”, par să fie prima alegere a părinților când vine vorba de a cumpăra primul telefon copiilor.
De pe un „dumbphone” poți doar să suni, să trimiți mesaje și eventul să navighezi pe maps.
Însă un „dumbphone” nu este util doar pentru a ține copiii departe de efectele dăunătoare ale internetului. Un telefon mai puțin performant și lipsit de aplicațiile dăunătoare, poate să îi ajute și pe părinți să petreacă mai mult timp alături de copii și să fie mai implicați în viața de familie.