- Continentul făcea parte din vechiul supercontinent Gondwana și a fost menționat pentru prima dată de Abel Tasman în 1642.
- Continentul este în mare parte sub apă, doar 6% din el fiind vizibil deasupra nivelului mării.
- Studiul Zealandiei ajută geologii să înțeleagă mai bine procesele care au modelat planeta de-a lungul a milioane de ani.
Oamenii de știință au descoperit Zealandia, un continent care a fost dispărut de aproape 375 de ani. Se crede că Zealandia are o dimensiune de aproximativ 1,89 milioane de mile pătrate sau 4, 89 milioane de kilometri pătrați, relatează indy100.
Continentul făcea parte din vechiul supercontinent Gondwana, care includea Antarctica de Vest și Australia de Est, acum peste 500 de milioane de ani.
Continentul a fost menționat pentru prima dată de omul de afaceri și marinarul olandez Abel Tasman în 1642. Marinarul căuta „Marele Continent Sudic”. Deși Tasman nu a găsit continentul, i-a întâlnit pe maorii locali, care au oferit informații prețioase, inclusiv despre existența unei mase mari de uscat la est.
Continentul ascuns la vedere
Geologii nu au confirmat existența Zealandiei până în 2017, când au descoperit că aceasta se ascunsese la vedere. Continentul este în mare parte sub apă, doar 6% din el fiind vizibil deasupra nivelului mării, formând Noua Zeelandă și insulele din jur.
Cea mai mare parte a noului continent se află sub apă și a fost folosit ca exemplu de către geologii de la Zealand Crown Research Institute GNS Science despre cum ceva „foarte evident” se lasă greu de descoperit.
Descoperirea a fost posibilă prin studierea probelor de rocă recuperate de pe fundul oceanului și prin metodele de cartografiere geofizică. Geologii au descoperit că Zealandia a început să se „rupă” din Gondwana. Însă momentul exact și motivele acestui proces sunt încă necunoscute.
Zealandia este semnificativă nu numai datorită dimensiunii sale, ci și pentru că oferă perspective valoroase asupra istoriei geologice a regiunii. Zealandia oferă indicii despre procesele tectonice care au modelat suprafața Pământului de-a lungul a milioane de ani. Studiul acestui continent continuă să ajute geologii să înțeleagă mai bine istoria Pământului și procesele care au modelat planeta.