- Burnout-ul este compus din epuizare, cinism și lipsă de productivitate.
- O cauză a burnout-ului este lucrul neîntrerupt pe perioade lungi de timp.
- „Cu cât ai mai multe alegeri de făcut, cu atât obosești mai tare” spune Radu Leca, psiholog.
Ai fost vreodată în burnout? Acest fenomen apare atunci te expui la factori de stres pe perioade îndelungate de timp și nu mai găsești energia pentru a te concentra, scrie Forbes.
Dacă simți asta, experții te sfătuiesc să faci mici ajustări ale stilului de viață, cum ar fi reînnoirea dietei, cu planurilor de mese structurate, bogate în proteine și legume. Experții au subliniat, de asemenea, importanța menținerii unui program de somn consecvent.
În plus, stilul de viață alert, caracterizat prin muncă excesivă, lipsa de odihnă și stres constant, este o cauză majoră a burnout-ului.
„În urmă cu 40-60-80 de ani, părinții, bunicii, străbunicii noștri nu intrau în burnout. Erau verticali, puternici, pregătiți, antrenați. Din anul 2000 până în prezent, oamenii tineri intră în burnout cu ușurință, deoarece au foarte multe variante. Cu cât ai mai multe alegeri de făcut, cu atât obosești mai tare, de la partener, la haine și vacanțe”, a declrat Radu Leca, psiholog la Aleph News.
Cum poți gestiona burnout-ul?
Un prim pas important este să recunoaști semnele epuizării și să iei măsuri înainte să escaladeze. Caută conexiuni sociale pentru a combate sentimentele negative și participă la activități plăcute.
Încearcă să ai suficiente ore de somn și o alimentație corespunzătoare. Stabilește un echilibru sănătos între muncă și viața privată și fă-ți timp și pentru hobby-uri. Identifică factorii de stres și ia măsuri pentru a-i atenua sau fă schimbări în mediul de lucru.
Nu în ultimul rând, sportul este un factor important când vine vorba de gestionarea acestui fenomen.
„Sunt foarte mulți factori stresanți, dar aceștia au trei soluții: sportul, cititul și, evident, sexul. Atât timp cât cele trei sunt active, burnout-ul nu apare”, a zis Radu Leca, psiholog. Cere ajutor profesionist dacă e nevoie. Un terapeut poate oferi sprijin valoros și strategii de coping.