• Începând de săptămâna trecută, Grecia primește turiști pe baza unui test PCR cu rezultat negativ și a ridicat măsura carantinei de șapte zile pentru cei care intră în țară
  • Revista germană Spiegel propune șapte destinații insulare inedite pentru vacanța de vară
  • Andros, Evia, Folégandros, Leros, Kýthira, Astypálea și Syros sunt câteva dintre insulele fermecătoare ale Greciei, care sunt încă necunoscute celor mai mulți turiști

Grecia este deja accesibilă turiștilor. Începând de săptămâna trecută, nu mai există cerința de carantină de o săptămână pentru turiști și intrarea în țară este posibilă doar cu un test molecular tip PCR cu rezultat negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen.

Având mai mult de trei mii de insule, Grecia a fost întotdeauna și continuă să fie destinația ideală pentru cei cărora le plac vacanțele individuale. Revista germană Der Spiegel recomandă șapte insule elene, care îmbină caracteristici precum cazare ieftină, prețuri accesibile, originalitate și, în unele cazuri, o călătorie puțin mai lungă.

Andros: pentru excursioniști

Sursa: Athinorama

În Andros se poate ajunge în două ore cu feribotul, din Rafina, lângă Atena. Insula, cu o lungime de aproximativ 40 de kilometri, este a doua cea mai mare dintre Insulele Ciclade și e dominată de un verde luxuriant. Mulți greci își petrec aici vacanțele, fiind atrași de cele peste 30 de plaje ale insulei, de satele frumoase și tavernele cunoscute pentru bucătăria lor tradițională.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Principala atracție turistică este stațiunea Batsí, de la malul mării. Ceea ce deosebește Andros de celelalte Insule Ciclade este și arhitectura caselor cu mai multe etaje, acoperite cu țigle roșii. De asemenea, Andros are o rețea bine dezvoltată, de douăsprezece trasee pentru drumeții și ceva ce este unicat pentru Ciclade, o cascadă, Pythára.

Évia: pentru exploratori

Sursa: Athinorama

Evia nu este prea mult cunoscută, deși ar merita din plin. Este a doua insulă ca mărime din Grecia, după Creta, cu o lungime de 175 de kilometri și se poate ajunge aici cu mașina, din Atena, în două ore.

Cea mai faimoasă stațiune de vacanță din Evia este în nordul insulei, Edipsós, cu izvoare termale care se revarsă în mare. În apele calde de aici s-au scăldat în antichitate Plutarh și Aristotel, iar secole mai târziu s-au bucurat de aceste terme Onasis, Callas și Churchill, care s-au cazat la hotelul de lux Thermae Sylla, care există și astăzi.

Centrul insulei este montan, cu trecători, poteci și fermecătoare sate pitorești, precum Stení, care reprezintă și cea mai bună zonă pentru drumeții și ciclism montan.

Pe insulă pot fi vizitate multe mănăstiri și biserici, cele mai renumite fiind Biserica Sfântul Ioan Rusul și Mânăstirea Sfântul Cuvios David, unde se află și mormântul Sfântului contemporan Iacov Tsalikis.

Cei care doresc să înoate pot merge la plajele din regiunea Kárystos din sudul Eviei.

Aici se află și misterioasele „case ale dragonilor”. Oamenii de știință nu știu nici astăzi originea acestor construcții, care au fost construite din blocuri și dale enorme de piatră. Aceste construcții se află la o înălțime de aproape 1400 de metri, nu au fundație, iar plăcile clădirilor nu sunt fixate unele de altele cu niciun material.

Folégandros: pentru romantici

Sursa: Athinorama

Folégandros este o altă bijuterie a Mării Egee, necunoscută însă celor mai mulți turiști, care se îndreaptă spre destinații mai accesibile, cum ar fi Santorini și Mýkonos.

Călătoria cu feribotul din Pireu durează șapte ore. Fiind aproape de Santorini, Síkinos și Naxos, insula Folégandros este ideală și pentru escapade în vecinătate. Este o insulă mică, cu o lungime de doisprezece kilometri, dar are tot ceea ce trebuie pentru a te relaxa: plaje frumoase, apă minunată și liniște.

Insula reprezintă o foarte bună alternativă de relaxare pentru cei care nu își doresc un loc monden precum Santorini. Punctul culminant al programului este excursia cu barca la Peștera Hrysospiliá, care are o lungime de 300 de metri. Și, ca și în Santorini, din ritualul zilnic nu lipsește așteptarea apusului. Acesta este deosebit de spectaculos din localitatea principală a insulei, Hora, aflată, cu casele sale albe, pe o stâncă la 200 de metri deasupra mării.

Leros: pentru scafandri și iubitori de apă

Sursa: Athinorama

În Leros se ajunge după o plimbare cu feribotul de opt ore din Pireu. Mica insulă din Arhipelagul Dodecanez, aflată în largul coastei Turciei, are numeroase mori de vânt și o coastă extrem de accidentată. O consecință a acestui fapt sunt numeroasele golfuri cu pietricele, care îți oferă ocazia să înoți în ape cristaline. În plus, vase naufragiate și fragmente de avioane din ultimul război mondial atrag scafandrii în mod deosebit.

Datorită apropierii de insulele Kos, Patmos și Kálymnos, din Leros se pot face incursiuni interesante în insulele vecine. În Leros, principalele puncte pline de viață se află în partea de est, în satele Pantéli, Aghía Marina și Plátanos.

Străduțele sinuoase ale fostelor sate de pescari, presărate cu taverne, sunt un itinerar care nu trebuie ignorat. Un punct de atracție aparte este și fortăreața Panaghía, vizibilă de departe.

Kýthira: pentru iubitorii de natură și de istorie

Kýthira, care, la fel ca și Ciprul, pretinde a fi locul de naștere al Afroditei, este extrem de diversă. Așezarea strategică a insulei în fața Peloponezului a avut drept consecință faptul că numeroși cuceritori și ocupanți și-au lăsat amprenta aici: Bizanțul, Veneția, Franța, Anglia. Bisericile bizantine, cetatea venețiană care domină așezarea Hora și un pod britanic sunt mărturii impresionante ale acestui trecut plin de viață.

Kythira are și plaje, unele cu nisip, altele cu pietriș, cu un peisaj variat, în care alternează stâncile, peșterile, cascadele și golfurile pitorești. Deosebit de atractiv: satul Milopótamos, pe al cărui pârâu erau odată mai mult de 20 de mori de apă. Astăzi doar una mai este în funcțiune.

Astypálea: pentru cunoscători și pentru iubitorii de snorkeling

Sursă: Athinorama

Situată între Arhipelagul Dodecanez și Insulele Ciclade, Astypálea are forma unui fluture. Strict vorbind, se împarte în două insule care sunt legate una de cealaltă printr-un pod terestru. Deși insula are un mic aeroport, din păcate nu este inclus în programele dezvoltatorilor de turism. Acest lucru se poate datora faptului că multe plaje ale insulei sunt plaje cu pietriș, iar la cele cu nisip se poate ajunge doar cu barca.

Astypálea oferă, cu multă originalitate, deosebite imagini pitorești, așa cum sunt, de pildă, satele de pescari Maltezana și Vathí. Pentru cei care caută o viață mai intensă, orașul principal, Hora, încântă vizitatorii cu cetatea sa, casele albe, tavernele și cafenelele, precum și prin labirintul aleilor lui.

O excursie cu barca duce la micile insule Kunúpes și Kutsomýtis, care farmecă prin plajele lor și prin zonele ideale pentru snorkeling.

Syros: pentru iubitorii de arhitectură și pentru exploratori

Sursă: Athinorama

Fiind centrul administrativ al sudului Mării Egee, Syros este tot anul plin de viață. Spre deosebire de multe alte insule Ciclade, cei peste 20.000 de locuitori ai insulei Syros nu trăiesc în principal din turism. Insula este apreciată de grecii de pe continent ca destinație de vacanță.

Syros convinge prin peisajele sale și printr-un strop de austeritate stâncoasă, care permite însă suficiente oportunități de scăldat. Dar adevăratul farmec al insulei este arhitectura. Aceasta este caracterizată nu doar prin casele tipice, în formă cubică și de culoare albă, ci și prin magnificele clădiri din secolul al XIX-lea din capitala Ermúpoli, proiectate de arhitectul german Ernst Ziller.

Opulența de odinioară a orașului poate fi remarcată privind scările și aleile de marmură și vilele din cartierul Vapória. Multe trepte duc de la Ermúpoli la satul montan Áno Syros. Aici mărfurile sunt aduse așa cum se aduceau cu secole în urmă, pe măgari, deoarece aleile abrupte și scările sunt prea înguste pentru mașini.

Partenerii noștri