• 27 ianuarie este Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului
  • Şase milioane de evrei au fost ucişi în lagăre sub conducerea regimului nazist
  • ONU comemorează victimele şi reaminteşte umanităţii că tragedia nu trebuie repetată

27 ianuarie este Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Acum opt decenii a început cel mai mare genocid al tuturor timpurilor.

Şase milioane de victime evreieşti au suferit cruzimea umană declanşată de regimul nazist în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Femei, bărbați, copii, bunici, părinţi care au aflat fără vreo vină ce înseamnă iadul pe Pâmânt, la propriu.

În după-amiaza zile de 27 ianuarie, porţile lagărului Auschwitz s-au deschis pentru a-i elibera pe deţinuţi. Organizaţia Naţiunilor Unite nu vrea uitată această filă neagră a istoriei.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

În memoria victimelor, se va ţine o ceremonie unde supravieţuitorii Holocaustului şi liderii din Statele Unite şi Europa amintesc responsabilitatea pe care o avem cu toţii de a evita repetarea unei astfel de tragedii.

Ceremonia va fi transmisă live aici:

900 de supravieţuitori ai Holocaustului au murit în pandemie

Au rezistat Holocaustului, dar nu şi pandemiei. 900 de supravieţuitori ai Holocaustului au murit de coronavirus în 2020. Anunţul a venit marți de la Biroul Central pentru Statistici, cu o zi înainte de Comemorarea Victimelor Holocaustului. 

17%  dintre supravieţuitori au fost răpuşi de virus. Toţi cei care au rezistat atrocităţilor au peste 75 de ani, acei 17% având peste 90 de ani. Preşedintele Congresului Evreiesc European a îndemnat ţările europene să vaccineze repede supravieţuitorii Holocaustului.

Klaus Iohannis: Holocaustul a lăsat cel mai negru bilanț din istorie

Holocaustul a lăsat cel mai negru bilanț din istorie și a deschis o rană care nu se va vindeca niciodată, iar România are partea sa de responsabilitate pentru vina teribilă de a-și fi asasinat proprii cetățeni evrei și romi, afirmă președintele Klaus Iohannis.

Pe 27 ianuarie 1945, puținii supraviețuitori ai Holocaustului trăiau miracolul eliberării din iadul lagărelor de concentrare de la Auschwitz-Birkenau. Pentru alte aproximativ 6 milioane de copii, bătrâni, femei și bărbați, din nefericire, acest moment nu a mai venit. Holocaustul a lăsat cel mai negru bilanț din istorie și a deschis o rană care nu se va vindeca niciodată.

Încărcați de povara grea că și România are partea sa de responsabilitate pentru vina teribilă de a-și fi asasinat proprii cetățeni evrei și romi, aducem astăzi un pios omagiu tuturor celor care au pierit cunoscând infernul pe pământ, alimentat de ură, dar și puținilor supraviețuitori care, cu neclintită verticalitate în fața morții, motivați de speranța în ziua eliberării, au reușit să rămână în viață ca să transmită lecțiile dureroase din lagărele de concentrare”, a transmis Klaus Iohannis cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Partenerii noștri