- Cimitirul din Soulzmatt este propus de Franța și Belgia alături de alte situri din Primul Război Mondial.
- Gordion, capitala Frigiei antice din Turcia, a fost nominalizat la secțiunea „proprietăți culturale”.
- Au fost clasate pe lista patrimoniului în pericol Catedrala Sfânta Sofia din Kiev și centrul istoric al Lvovului.
O colecție de morminte din vechea confederație Gaya din Coreea, o fortăreață inelara a vikingilor din Danemarca, un oraș antic thailandez și un teren vechi de 2.000 de ani din Ohio, se numără printre candidații pentru înscrierea pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în acest an. După multe deliberări, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a început să anunțe ce situri au primit onoarea unui loc pe lista sa de Patrimoniu Mondial.
Advertisment
Anul acesta, printre propuneri se află una cu o semnificație deosebită pentru noi. Este vorba despre o propunere comună Franța- Belgia: Locuri funerare și de memorie ale Primului Război Mondial – Frontul de Vest, Belgia/Franța. Printre aceste locuri funerare se află cimitirul românesc din Soulzmatt. 2.344 de prizonieri de război români au murit în Alsacia și Lorena din ianuarie 1917 până în decembrie 1918 și sunt îngropați în câteva cimitire ca cele de la Soultzmatt sau Dieuse.
Aseară a fost anunțată clasarea Vulcanilor și pădurilor de pe muntele Pelé din Martinica, arhipelagului Ha Long din Vietnam, a pădurilor uscate din Madagascar. De asemenea, au fost clasate pe lista patrimoniului în pericol Catedrala Sfânta Sofia din Kiev și centrul istoric al Lvovului.
Recomandări
Se mai află pe lista Parcul Național «Munții Bale» din Etiopia. Situat la 240 de mile sud-est de Addis Abeba, parcul cuprinde o suprafață de 830 de mile pătrate, inclusiv Platoul Sanetti, care găzduiește lupul etiopian – cel mai rar canid din lume.
«La Maison caré» din Nîme, în Franța, este de asemenea pe listă. Este un vestigiu al prezenței romane in Galia antica și se află într-o excelenta stare de conservare. Gordion, capitala Frigiei antice din Turcia a fost, de asemenea, nominalizat la secțiunea „proprietăți culturale”.
Citește și:
- Austria susține că veto-ul său nu este împotriva României, ci împotriva unui sistem defect. Marius Ghincea: „Se folosește de aderarea României și Bulgariei ca o monedă de schimb”
- Bilanțul ONU în urma inundațiilor din Libia: cel puțin 11.470 de decese și peste 10.000 de persoane dispărute
- Un adolescent a devenit bogat peste noapte. Tânărul a primit aproape 9 milioane de lire sterline în cont din greșeală
Partenerii noștri