- Theodor Paleologu: ,,Învățământul de calitate nu poate să se adreseze decât unui număr mic de studenți. Nu se poate face școală serioasă cu multă lume”.
- Theodor Paleologu: ,,Autonomia intelectuală este capacitatea de a gândi cu propria minte. Or, noi nu încurajăm așa ceva. Școala românească nu încurajează autonomia intelectuală”.
- Theodor Paleologu: ,,Inegalitatea accesului la educație este cea mai cruntă formă de inegalitate”.
- Theodor Paleologu: ,,Plăcerile intelectuale sunt cele mai grozave plăceri. Și nici nu fac rău la sănătate”.
- Theodor Paleologu: ,,Eram singurul epigon din tot Parlamentul și asta este o problemă gravă”.
Invitat în emisiunea ,,InSecuritate”, de la Aleph News, Theodor Paleologu, președinte al Fundației Paleologu, a vorbit despre ce mai înseamnă în zilele noastre – ținând cont și de contextul pandemic pe care îl trăim- România educată, bunul simț, impostura și plagiatul, dar și felul în care baleiem printre eternele paradoxuri românești.
Advertisment
Ce spune Theodor Paleologu – fost ministru al Culturii, diplomat, profesor și om de cultură – despre insecuritatea și tarele educației la români? Care sunt motivele pentru care susține că sloganul ,,România Educată”, un proiect inițiat de președintele Klaus Iohannis, reprezintă un cumul de ,,banalități și baliverne fără cap și coadă”?
Theodor Paleologu: ,,De 30 de ani reformăm educația și e din ce în ce mai rău”
,,În cel mai bun caz, niște banalități! Ne referim la documentul prezentat de președintele Iohannis. Pe de altă parte, e interesant! E un fost inspector școlar care produce asemenea fâs. E un fâs! S-a gândit șapte ani de zile, ca să producă ceva lipsit de interes și nesărat. Se vede că nu are experiență de profesor, că nu știe exact cum este treaba cu predarea. Acuma, să vă spun un lucru: nu este vorba numai de acest al nu știu câtelea proiect. Că fiecare vine cu proiectul lui. Fiecare cu viziunea proprie. Ăsta este un alt cuvânt de care m-am săturat: viziune și reformă! Fiecare se trezește cu viziunea lui pentru o reformă. De 30 de ani reformăm educația și e din ce în ce mai rău!”
Recomandări
Theodor Paleologu: ,,Eu cred că educația trebuie să aibă și o dimensiune patriotică”
,,Acuma, cred că în privința educației problema este pusă prost din start. Trebuie să ne întrebăm care sunt scopurile educației. Și eu văd doi piloni esențiali ai educației. Unul este autonomia și al doilea este moștenirea, transmiterea unei moșteniri. Eu cred că educația trebuie să aibă și o dimensiune patriotică. Dacă nu-ți formezi cetățenii, te duci de râpă ca societate! Când vorbesc de autonomie, mă gândesc la autonomia intelectuală, profesională și morală. Autonomia profesională înseamnă că trebuie să formezi oameni care să fie în stare să-și câștige viața, din munca lor. Să aibă o profesie, să fie în stare să muncească pentru societate. E ceea ce ne conectează la realitățile vieții. Autonomia morală se referă la capacitatea de a lua decizii etice și foarte importantă este autonomia intelectuală. Capacitatea de a gândi cu propria minte. Or, noi nu încurajăm așa ceva. Școala românească nu încurajează autonomia intelectuală!”
Theodor Paleologu: ,,Nu se poate face școală serioasă cu multă lume”
Profesorul Theodor Paleologu a povestit ce anume îi atrage pe oameni la ,,Casa Paleologu”, imobilul din Armenească 34, o punte între epoci unde găsești îndrumare pentru a cunoaște, a înțelege și a te descurca într-o lume imprevizibilă, nesigură.
,,Învățământul de calitate nu poate să se adreseze decât unui număr mic de studenți. Nu e vorba de elitism aici, ci e vorba de faptul că numărul ideal de studenți este mic. Nu se poate face școală serioasă cu multă lume. În America și nu numai, raportul numărului de studenți la profesor este un criteriu de evaluare. Cu cât este mai mic numărul de studenți la un profesor, cu atât mai bine! (…) La noi, la Casa Paleologu, sigur că acceptăm mai multă lume, în general avem cam 20 de cursanți, uneori online avem ceva mai mulți, însă nu ar fi bine să fie prea mulți. Ne ferim de așa ceva.”
Theodor Paleologu: ,,Banii trebuie să-i bagi în profesori care să fie motivați”
,,Iar în România există zone pur și simplu sinistrate din acest punct de vedere. Și atuncea trebuie să ai un corp de apostoli, să le spunem, care să se ducă și în aceste zone defavorizate și cu totul uitate. În primul rând, să ducă slova scrisă. Și nu este nevoie de multă tehnologie. Asta iarăși este o mare marotă că, dacă băgăm o grămadă de bani în educație, va crește nivelul. Nu, nu va crește nivelul! Banii trebuie să-i bagi în profesori care să fie motivați.”
Theodor Paleologu: ,,Eu aveam certitudinea că într-o perioadă de criză oamenii au nevoie de o busolă intelectuală”
Invitatul lui Bogdan Nicolae recunoaște că, deși, nu este un împătimit al tehnologiei, pandemia a fost pretextul perfect pentru a începe predarea cursurilor în online. Acesta mărturisește că nu face niciodată rabat de la criteriile sale de exigență în ceea ce privește selecția profesorilor care predau la ,,Casa Paleologu.”
,,În pandemie, a mers extraordinar. E adevărat că, în aprilie 2020, am cunoscut o prăbușire de 70% a încasărilor, dar ne-am revenit foarte repede. (…) Eu aveam certitudinea că într-o perioadă de criză oamenii au nevoie de o busolă intelectuală, spirituală, au nevoie de filosofie. Lucrurile au mers din bine în mai bine pentru noi am avut o creștere considerabilă.”
Theodor Paleologu: ,,Nu aș vrea să se creadă că Școala Paleologu este ceva pentru bogați”
,,E adevărat că unii dintre cursanții noștri sunt oameni foarte înstăriți, chiar patroni de mari întreprinderi. Oferim burse pentru studenți, pentru elevi pentru pensionari. Ne bucurăm să avem pensionari. Partea proastă este că mulți pensionari în România consideră că sunt prea bătrâni, că nu mai are rost la vârsta lor. Este o mare greșeală! Poți învăța toată viața. Și vă spun, îi respect în mod special pe acești oameni mai în vârstă cum este fostul deținut politic Teodorescu, care la peste 70 de ani participă la cursuri cu soția lui. Îi place să audă lucruri interesante. Plăcerile intelectuale sunt cele mai grozave plăceri! Și nici nu fac rău la sănătate!”
Theodor Paleologu: ,,Pentru mine este o onoare că sunt epigon”
Theodor Paleologu mărturisește că în țara noastră există o ,,anumită ură împotriva celui care moștenește ceva.” Ce replică le dă acesta tuturor celor care l-au catalogat ca fiind un ,,epigon”?
,,Așezarea mea în contextul național vine din familie, mai degrabă. Din faptul că am câteva generații de oameni în urmă care chiar s-au implicat în viața culturală, politică, socială a țării. Știți care este problema? În lumea politică românească, nu mai este un alt caz și eu nu mai fac politică. Îmi dădeam seama, când eram în Parlament, că sunt singurul dintre toți care aveam în urmă câteva generații. Și asta nu o spun ca să mă ridic pe mine, ci ca să spun că este o problemă pentru țară atunci când elitele nu au memorie.
Noi avem niște elite amnezice. De fapt, nu sunt elite! Avem niște guvernanți parlamentari, unii dintre ei cu calități incontestabile, dar nu au o memorie care să le permită să gândească pe mai multe secole. Și asta cred că pentru orice țară asta este problematic. La noi există o anumită ură împotriva celui care moștenește ceva. Foarte mulți cred că mă jignesc, tratându-mă de epigon. Ei nu știu grecește pentru că evident asemenea oameni sunt proști și inculți. Un epigon e cineva care vine după, e născut după. Pentru mine e o onoare să fiu epigon. Mă bucur că sunt epigon. Mă bucur că nu sunt primul, că mai am în urmă încă vreo zece generații de care pot să fiu mândru. A fi epigon e onoare. Tocmai, eu eram singurul epigon din tot Parlamentul și asta este o problemă gravă. Când într-un Parlament întreg ești singurul epigon, restul sunt fără nimic în spate”, conchide Theodor Paleologu, președinte al Fundației Paleologu, invitat în cadrul emisiunii ,,InSecuritate”, de la Aleph News.
Partenerii noștri