- Regizorul Dorian Boguţă s-a născut la Chişinău
- „Urma”, lungmetrajul de debut al lui Dorian Boguță
- Filmul „Urma” i-a adus lui Dorian Boguță premiul pentru debut, la TIFF
Corupţie, sărăcie, jocuri politice. Nu doar asta înseamnă Basarabia. Mai înseamnă artişti, talente, oameni de succes, care devin modele acolo unde ajung să muncească şi să locuiască. Printre ei e şi Dorian Boguţă. Născut la Chişinău, şcolit în Georgia, a devenit actor şi regizor la Bucureşti. El a vorbit despre alegerile din Moldova și despre noul lungmetraj la care lucrează.
Advertisment
Dorian Boguță, regizor: „Bineînțeles, voi vota pentru o cale extrem de civilizată, pentru o cale normală, pentru o cale occidentală, pentru o cale de bun-simț, pentru o cale de libertate, democratică și pe care cred că poate să o facă singura femeie de pe bueltinul de vot. (…) Avem 70 de ani de când stăm sub o cizmă și vreau să scăpăm cât mai repede de ea, pentru că sub o cizmă nu ai cum să repiri, dar eu și oamenii din jurul meu, basarabenii, românii dorim să respirăm liber și frumos.”
Întrebat dacă crede că Republica Moldova este pregătită pentru schimbare Dorian Boguță a răspuns: „Nu știu dacă este pregătită. Este mult mai sănătos să mergem într-un loc în care nu suntem pregătiți decât să mergem într-un loc unde nu ne simțim bine.”
Recomandări
Dorian Boguță a plecat din Republica Moldova în urmă cu 21 de ani, dar nu a întrerupt legăturile cu teritoriul de peste Prut, întrucât părinții lui trăiesc acolo. El susține că încearcă să vorbească fără accent, datorită profesiei lui și spune că părinții lui au fost profesori și ei încearcă la rândul lor să vorbească cât mai românește posibil.
Dorian Boguță, regizor: „M-am mutat pentru că am văzut un film în 1999, românesc, cu un actor basarabean și mi-am dorit foarte mult să fac și eu film. Atunci în Moldova, ca și acum, nu prea se fac filme. Deși, cumva în ultimi trei, patru ani a început să se dezmorțească această industrie cinematografică. Dar pe atunci era zero barat. Și cel mai aproape oraș mare era Bucureștiul. Pe lângă asta, era și orașul visurilor mele, pentru că în anii `70, când Moldova era în componența Uniunii Soviectice și când nu aveai voie să vorbești despre România, înainte să mă culc, maică-mea îmi spunea „nu uita că ești român” și chestia asta a intrat în mine. Când am ajuns pe data de 14 august 1999 în București am fost oripilat de ce am văzut, erau munți de gunoaie, erau foarte mulți câini, tot felul de construcții improvizate care arătau horror. Chișinăul era mai cochet pe atunci. Dar au trecut 21 de ani și se vede o diferență. S-a dezvoltat, s-a mișcat în direcția pe care mi-o doresc foarte mult ca acum să se miște și Republica Moldova.”
Regizorul a debutat cu lungmetrajul „Urma”, care i-a adus premiu la TIFF. Dorian Boguță a vorbit despre viața unui regizor în pandemie și a spus că timpul pe care l-a avut la dispoziție i-a folosit, pentru că a scris un nou scenariu și speră ca în următoarele luni să îl termine. El a oferit și câteva detalii despre noul lungmetraj, care nu va fi un film social, ci va fi despre sufletul uman, despre problemele cu care se întâlnesc oamenii.
Partenerii noștri