• Barry Duncan, profesor la MIT, este supranumit „Maestrul Palindromurilor”.
  • Duncan a început să scrie palindromuri ca hobby în 1979.
  • Duncan a reușit doar în două rânduri să scrie un text palindrom de peste 1.000 de caractere.
  • Cel mai lung palindrom al său avea 2.583 de caractere.

Te-ai obișnuit să citești și să scrii într-un singur sens. Pentru profesorul Barry Duncan de la MIT, acest lucru era prea simplu. Așa că face artă din a scrie în două direcții.

Poreclit „Maestrul Palindromurilor”, Barry Duncan și-a transformat hobby-ul într-o pasiune. El gândește fiecare cuvânt, fiecare vers, fiecare frază în ambele direcții. Orice palindrom cu peste 100 de caractere este considerat epic. Duncan a reușit de 2 ori în cei 40 de ani de hobby, palindromuri cu peste 1.000 de caractere. Cel mai lung a avut 2.583.

„Orice care este la fel într-o direcție ca atunci când este pus invers reprezintă un palindrom. Am ajuns la punctul la care m-am gândit la scrierea inversă ca prima mea limbă. A devenit atât de natural pentru mine. Și doar când am început cu adevărat să scriu palindromuri lungi și complexe am simțit că mi-am descoperit vocea literară”, a declarat Barry Duncan, profesor MIT.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Duncan creează palindromuri doar pentru cei care consideră că le vor aprecia. Povestește chiar și cazuri în care rezultatul final a impresionat până la lacrimi persoana căruia îi era dedicat. Precum un prieten care și-a deschis un magazin și pentru care a scris un palindrom de 1.291 de caractere. Care este metoda folosită?

„Primul lucru pe care îl fac este să iau agenda și scriu alfabetul. Alfabetul trebuie să fie în partea de sus a paginii. Dacă cele 26 de litere sunt acolo mă simt mult mai bine cu privire la tot. Apoi, de obicei mă concentrez pe mijlocul palindromului. Apoi încep să mă gândesc la vocabular. Încep să mă gândesc la cuvinte care se potrivesc cu acest subiect și fac o listă cu ele. Și încerc să mă extind din mijloc uitându-mă la litere pe care le pot folosi”, a explicat Barry Duncan, profesor MIT.

Citește și

Partenerii noștri