• Întins pe trei etaje, a fost cândva prima linie de apărare a Scoției împotriva amenințării unui război nuclear.
  • Buncărul a fost declasificat în 1955.
  • Acesta se află pe același deal cu grădina zoologică din Edinburgh.

Cel mai mare buncăr din Scoția din timpul Războiului Rece este îngropat adânc sub un deal din Edinburgh, iar existența sa a rămas necunoscută pentru majoritatea oamenilor timp de zeci de ani, scrie BBC.

Buncărul nuclear Barnton Quarry a fost construit în 1944 și extins în 1951, dar în 1955 nu mai exista. Intrarea izolată a clădirii, care se află la 30 de metri sub dealul Corstorphine, poate fi accesată doar pe o potecă privată accidentată.

Întins pe trei etaje, acest buncăr fost cândva prima linie de apărare a Scoției împotriva amenințării unui război nuclear. A fost dotată cu un studio de emisie BBC și ar fi găzduit-o pe regina Elisabeta dacă orașul ar fi fost atacat în timp ce aceasta se afla la reședință.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

În centrul său, înconjurat de un labirint de coridoare și încăperi, se află etajul principal de operațiuni, unde ar fi fost adunate informații în anii 1950 pentru a localiza orice avion aflat în spațiul aerian scoțian. însă un fost oficial al Ministerului de Interne din buncăr, care a dorit să rămână anonim, a declarat pentru BBC Scotland că centrul de operațiuni radar a durat doar 18 luni.

„Au cheltuit toate acele milioane pe el, dar tehnologia avioanelor de luptă a devenit apoi mai avansată decât sistemele radar din buncăr – așa că acesta a fost sfârșitul”, a spus el. Buncărul, care se află pe același deal cu grădina zoologică din Edinburgh, a fost declasificat în 1955.

În 1960, buncărul a fost preluat de guvern și a devenit un centru de control protejat în cazul unui atac nuclear. Cinci ani mai târziu, acesta a fost mutat într-un buncăr din zona Kirknewton a orașului, înainte de a se muta în alte câteva locații. Armata a închis situl, iar în 1983 a transferat proprietatea către Consiliul Regional Lothian pentru a fi folosit ca centru de control de urgență.

Cu toate acestea, consiliul a declarat ulterior că era prea mare acest buncăr și nu a fost niciodată folosit cu adevărat. MacGregor Properties l-a cumpărat, dar nu a reușit să obțină autorizația de construire a unor apartamente pentru pensionari pe amplasament.

Apoi, în 1996, omul de afaceri local James Mitchell a cumpărat marele buncăr pentru 60.000 de lire sterline. El a spus: „Nu au putut face nimic cu el pentru că nu au primit autorizație de construcție pentru apartamente, așa că am întrebat dacă aș putea să-l cumpăr. Au spus că sunt într-o ședință a consiliului de administrație și că mă vor suna înapoi. Eram în mașină și, până să trec podul Forth Road Bridge, am cumpărat-o.”

Citește și:

Partenerii noștri