• Debora și Jael sunt personaje biblice care ajută la înfrângerea generalului canaanit Sisera, în Cartea Judecătorilor din Vechiul Testament.
  • Arheologii din Galileea Inferioară din Israel au descoperit mozaicuri vechi de 1.600 de ani care înfățișează poveștile lor.
  • Lucrarea face parte din proiectul de excavare Huquq, care se află acum la cel de-al 10-lea sezon.

În Cartea Judecătorilor din Vechiul Testament, două femei – Debora și Jael – ajută la înfrângerea generalului canaanit Sisera. Arheologii au descoperit mozaicuri antice care înfățișează poveștile lor, potrivit unui comunicat al Universității Carolina de Nord.

Descoperite într-o sinagogă antică, mozaicurile vechi de 1.600 de ani spun poveștile lui Deborah și Jael. Situată în Galileea din Israel, echipa a descoperit mozaicurile din sinagoga Huquq pentru prima dată în 2012 și a continuat să excaveze sala principală a sinagogii și aleile acesteia.

Condusă de arheologul Jodi Magness, echipa a descoperit arta antică în Huqoq, pe locul unei sinagogi evreiești construite între secolele al IV-lea și al V-lea. „Acest lucru este extrem de rar”, a declarat Magness pentru Kathryn Post de la Religion News Service. „Nu cunosc alte reprezentări antice ale acestor eroine.”

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Poveștile biblice înfățișate în mozaicuri încep atunci când Debora îl cheamă pe liderul Barak să lupte împotriva canaaniților. Barak și armata sa reușesc, învingându-i pe toți Caaaniții, cu excepția lui Sisera, care fuge de la locul faptei pentru a scăpa de capturarea de către forțele israelite. El se refugiază în cortul lui Jael. Ea îl hrănește până când adoarme; apoi, ia un ciocan și îi înfige un cui de cort în cap, omorându-l.

Mozaicurile sunt împărțite în trei părți, conform declarației. Partea de sus o înfățișează pe Deborah sub un palmier, privindu-l pe războinicul Barak. Următoarea imagine, păstrată doar parțial, îl prezintă pe Sisera așezat, în timp ce partea de jos îl arată pe Sisera sângerând pe pământ, cu Jael deasupra lui. Pe lângă mozaic, podeaua a dezvăluit și o inscripție ebraică în interiorul unei coroane, alături de imagini cu patru animale care mănâncă struguri.

Excavațiile de la Huquq se desfășoare deja de 10 ani

Lucrarea face parte din proiectul de excavare Huquq, care se află acum la cel de-al 10-lea sezon. Echipa a descoperit prima dată mozaicurile în 2012 și, în afară de întreruperile legate de pandemie, a revenit în fiecare vară. Deoarece literatura rabinică existentă din acea vreme nu descrie desenele din interiorul sinagogii, înregistrarea arheologică este esențială.

Sursa: YouTube

„Valoarea descoperirilor noastre, valoarea arheologiei, este că ne ajută să umplem golurile din informațiile noastre despre, în acest caz, evrei și iudaism în această perioadă anume”, adaugă Magness. „Arată că a existat o gamă foarte bogată și diversă de opinii în rândul evreilor”.

Echipa a găsit și o imagine a lui Alexandru cel Mare, care este „prima imagine non-biblică găsită intr-o sinagogă antică”. În timp ce mozaicurile au fost îndepărtate din sit, săpăturile sunt programate să continue vara viitoare. National Geographic relatează că fiecare acțiune pentru a dezvălui obiectele trebuie înregistrată meticulos. Datele sun introduse într-o bază de date computerizat, care poate asambla apoi o vizualizare în trei dimensiuni.

Partenerii noștri