• Pe măsură ce rețelele de comunicații s-au prăbușit și forțele ruse s-au apropiat, nu a fost niciodată sigur că filmările vor apărea.
  • Unele au fost trimise sub formă de fragmente prin telefonul mobil, restul efectuate în zborul final al jurnaliştilor din oraş.
  • Filmul de 94 de minute a primit numeroase premii, inclusiv la competiția Cinema for Peace, Festivalul Internațional de Film de la Cleveland și la Festivalul de Film Sundance.

Filmul premiat „20 de zile la Mariupol” și-a făcut premiera sâmbătă în Ucraina, când a fost văzut pentru prima dată de unii dintre medicii ucraineni și primii respondenți, care au descris în documentar modul în care forțele ruse au bombardat orașul-port anul trecut, informează AP News.

Ovații repetate într-un cinematograf plin din Kiev, amestecate cu lacrimi și îmbrățișări, i-au salutat pe funcționarii publici care au trudit aproape fără oprire în și în jurul unui spital din Mariupol, care a fost piesa centrală a filmului care a documentat primele zile ale luptei pentru oraș, care în cele din urmă a căzut în mâinile Rusiei.

Pentru unii, proiecția a fost ca un flashback la propriile lor lupte cu moartea, o soartă inevitabilă pentru un număr nespus de victime ale invaziei Ucrainei de către Rusia, inclusiv copii mici, sugari și viitoare mame ale căror ultime momente sunt prezentate în film. „

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

A fost foarte greu din punct de vedere emoțional pentru că mi-a amintit de când plecam de la Mariupol, erau încă multe victime”, a spus Serhii Chornobrivets, de 25 de ani, un lucrător al ambulanței care a tratat nenumărați pacienți în oraș, iar acum este medic militar. „Aș fi putut salva mai mulți oameni, dar nu am făcut-o.”

„Vizionarea acelui film a adus toate acele sentimente înapoi”, a adăugat el. Mulți spectatori ai documentarului „20 de zile la Mariupol”, un proiect comun între The Associated Press și PBS Frontline, și-au exprimat recunoștința că filmarea a ajuns în cele din urmă să fie privită de lume.

Filmul „20 de zile la Mariupol”, o construcție bazată pe reportaje din Ucraina

Documentarul jurnalistului Associated Press Mstyslav Chernov a fost construit pe aproximativ 30 de ore de film din reportajele împreună cu fotograful AP Evgeniy Maloletka și producătorul AP Vasilisa Stepanenko despre prima fază a invaziei ruse a Mariupol.

Cei trei ucraineni au fost jurnaliștii internaționali care au rezistat cel mai mult la Mariupol în timpul asediului rusesc, servind drept ochi și urechi ale lumii în mijlocul ororilor atacului. Împreună cu colegul din Paris Lori Hinnant, au câștigat prestigiosul premiu Pulitzer pentru serviciul public pentru AP în mai.

Pe măsură ce rețelele de comunicații s-au prăbușit și forțele ruse s-au apropiat, nu a fost niciodată sigur că filmările vor apărea. Unele au fost trimise sub formă de fragmente prin telefonul mobil, restul efectuate în zborul final al jurnaliştilor din oraş.

„După ce acest material a fost publicat, întreaga lume a început să ne ajute – ca adevărații luptători care suntem”, a spus Volodymyr Nikulin, un ofițer de poliție din Mariupol și un remarcat al documentarului, pentru determinarea sa calmă că cuvântul devastării ajunge la un nivel maxim. audiență globală. „Acest film a devenit deja parte din istoria noastră.”

Filmul de 94 de minute a primit numeroase premii, inclusiv la competiția Cinema for Peace, Festivalul Internațional de Film de la Cleveland și la Festivalul de Film Sundance din ianuarie, unde a avut premiera mondială. Luna viitoare începe o deschidere mai largă în cinematografele din SUA.

Citește și:

Partenerii noștri