• Taxa COVID-19 a fost introdusă în mai multe ţări în domeniul restaurantelor, dar şi în cel al cabinetelor stomatologice
  • „Am pus taxa din cauza costurilor de distanţare socială. Şi pentru că toată lumea o făcea“, spune un patron din România
  • „Taxa nu are niciun suport legal“, spune ANAF

Dacă ieși la restaurant, trebuie să știi că vei avea câțiva lei în plus pe nota de plată, pentru că unii patroni de restaurante din România au apelat şi ei la aşa numita „taxă de coronavirus“ în perioada post epidemie. Măsura nu este una „originală“, ci împrumutată din afară. Şi în alte ţări europene, de exemplu Danemarca, patronii din domeniu au apelat la astfel de taxe.

Patronul restaurantului care şi-a taxat clienţii cu 5 lei – taxa COVID-19 – a afirmat pentru economica.net: „Am pus-o din cauza costurilor de distanţare socială ale restaurantului. Şi pentru că toată lumea făcea aşa. Şi celelalte restaurante, şi dentiştii“.

ANAF: „Taxa aceasta nu are niciun suport legal“

Administraţia Naţională de Administrare Fiscal spune însă că taxa nu are niciun suport legal: Taxa aceasta nu are niciun suport legal. Poate fi considerată un cost comercial, ca toate celelalte, preţul unui serviciu. Bineînţeles, atâta timp cât este comunicat clientului din capul locului şi nu este aruncat la final, fără ştiinţa lui, pentru că atunci poate intra în aria Protecţia Consumatorului“.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Economica notează că unele cabinete stomatologice au ridicat această taxă şi la 1.000 lei pentru pacienţii lor.

Taxa COVID, pe notele de plată din România. Câţi bani dai în plus la restaurant şi ce spune ANAF

Partenerii noștri