• Preţurile cafelei pe pieţele „futures” au crescut până la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani
  • Preţurile „futures” pentru boabele de arabica de calitate superioară au ajuns la 2,50 dolari pe kilogram, aproape dublu faţă de nivelul de la începutul anului 2021
  • Îngrijorările legate de o nouă secetă în Brazilia au contribuit la creşterea preţului cafelei

Preţurile cafelei pe pieţele „futures” au crescut până la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, companiile şi comercianţii grăbindu-se să blocheze stocurile, în timp ce se confruntă cu blocajele de transport maritim.

Comercianţii apelează la contractele “futures”, produse care le permit să asigure livrări la un preţ stabilit, deoarece se tem că nu vor putea obţine stocuri suficiente pe piaţa fizică, unde pot fi mai selectivi în ceea ce priveşte produsul pe care îl vor primi.

Stocurile sunt drenate de la Intercontinental Exchange, unul dintre principalele locuri de tranzacţionare a contractelor „futures” de cafea, ceea ce a făcut ca preţurile să crească şi mai mult, susțin comercianţii.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Acest declin al stocurilor a trimis „un semnal foarte puternic către piaţă pentru că există în continuare o lipsă a cafelei”, a declarat Ilya Byzov, producător de cafea Sucafina, iar preţurile „futures” pentru boabele de arabica de calitate superioară au ajuns la 2,50 dolari pe kilogram, aproape dublu faţă de nivelul de la începutul anului 2021.

„Cei mai mari trei producători de arabica, Brazilia, Columbia şi Etiopia, se confruntă cu rate crescute de neplată, în care fermierii nu reuşesc să livreze cafeaua la preţurile convenite, astfel încât să încerce să revândă la preţurile actuale mai mari”, a declarat USDA în cel mai recent raport privind cafeaua braziliană.

Varianta Omicron poate juca un rol important

În acelaşi timp, Consiliul Exportatorilor de Cafea din Brazilia, cel mai mare producător şi exportator de cafea din lume, a declarat că comercianţii s-au luptat să obţină rezervări pentru containere şi nave şi s-au confruntat cu amânări frecvente ale încărcării din partea companiilor de transport maritim. Acesta a declarat că volumul exporturilor de cafea în octombrie a scăzut cu 24% faţă de anul trecut.

Îngrijorările legate de o nouă secetă în Brazilia au contribuit, de asemenea, la creşterea preţului cafelei. Cultivatorii de cafea de acolo au fost afectaţi de temperaturi scăzute din cauza îngheţurilor severe din iulie. Deşi îngheţurile nu au avut impact asupra recoltei din acest an, pagubele suferite de copaci, care au urmat celei mai grave secete din ultimul secol, au generat îngrijorări cu privire la sănătatea plantelor, precum şi la calitatea boabelor în sezonul următor.

Sosirea fenomenului meteorologic La Nina, care tinde să aducă uscăciune în partea sudică a Americii de Sud, pentru al doilea an consecutiv, a generat temeri legate de volumele scăzute de producţie într-un moment în care cererea rămâne fermă. Partea sudică a Braziliei a avut niveluri de precipitaţii mai scăzute decât în mod normal, ceea ce a dus la îngrijorări în rândul fermierilor, au declarat comercianţii.

Între timp, îngrijorările legate de noua variantă a coronavirusului Omicron, care ar putea duce la blocaje în Vietnam, au determinat, de asemenea, creşterea preţurilor futures pentru robusta – o boabă de cafea de calitate inferioară.

Jack Scoville de la brokerii de mărfuri Price Futures Group din Chicago a avertizat: „Covidul a revenit şi în Vietnam şi ar putea fi un factor de întrerupere a transporturilor.”

Partenerii noștri