Ziua Europei sau cum invazia Rusiei în Ucraina ne amintește importanța nașterii unei Europe pașnice

it activists demonstrate outside the Houses of Parliament Anti-Brexit protest, London, UK - 12 Feb 2020,Image: 498174963, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Ziua Europei comemorează semnarea „Declarației Schuman” la 9 mai 1950. Un plan ambițios de asigurare a păcii pe termen lung în Europa postbelică, considerat începutul a ceea ce este astăzi Uniunea Europeană.

În 1950, națiunile Europei încă se luptau să depășească devastarea provocată de cel de-al Doilea Război Mondial, ceea ce a dus la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez de externe Robert Schuman la 9 mai 1950.

Declarația propunea crearea unei Comunități Europene a Cărbunelui și Oțelului, ai cărei membri urmau să pună în comun producția de cărbune și oțel. Acest lucru a dus la înființarea CECO, având ca membri fondatori Franța, Germania de Vest, Italia, Țările de Jos, Belgia și Luxemburg. Acesta a fost începutul creării primei instituții europene supranaționale dintr-o serie de instituții europene supranaționale care, în cele din urmă, vor deveni „Uniunea Europeană” de astăzi. Aceste guverne erau hotărâte să prevină un nou război și, pe bună dreptate sau nu, au ajuns la concluzia că punerea în comun a producției de cărbune și oțel ar face, conform Declarației, ca războiul dintre rivalii istorici Franța și Germania să fie „nu doar de neconceput, ci și imposibil din punct de vedere material”.

Ecoul războiului din Ucraina pentru Ziua Europei

Ceea ce a început în urmă cu șapte decenii ca un bloc comercial care unea foste națiuni beligerante, este astăzi o greutate politică care alimentează cu arme Kievul și impune sancțiuni fără precedent Rusiei. Importanța de a lucra pentru pace în Europa este cu atât mai evidentă, cu cât finalul invaziei Rusiei în Ucraina pare mai îndepărtat.

Astăzi, continentul nostru se confruntă cu umbrele unui trecut pe care credeam că l-am lăsat de mult în urmă. Un război atroce, o agresiune fără sens și orașe distruse. Milioane de nevinovați care își părăsesc casele. Un popor care se luptă cu disperare pentru a-și determina propriul viitor. Europa este alături de Ucraina”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În același timp, ea a precizat că invazia Kremlinului în Ucraina a reamintit tuturor europenilor de ce este atât de important să sărbătorim Ziua Europei.

Exit mobile version