• Volodimir Zelenski a acordat duminică un interviu Zoom de 90 de minute către patru jurnaliști proeminenți din Rusia
  • Kremlinul a trimis ca răspuns o declarație guvernamentală care a notificat presa rusă „despre necesitatea de a se abține de la publicarea acestui interviu”.
  • Jurnaliștii cu sediul în afara Rusiei l-au publicat totuși iar cei aflați încă în Rusia nu au făcut-o.

Un moment remarcabil în războiul din Europa vine în lumea presei. Președintele Ucrainei a acordat duminică un interviu pe Zoom de 90 de minute jurnaliștilor din Rusia, notează The New York Times.
Câteva ore mai târziu, Kremlinul a răspuns. O declarație guvernamentală a notificat presa rusă „despre necesitatea de a se abține de la publicarea acestui interviu”.
Jurnaliștii cu sediul în afara Rusiei l-au publicat totuși. Cei aflați încă în Rusia nu au făcut-o. Episodul a scos la iveală eforturile extraordinare, și parțial reușite, de cenzură întreprinse în Rusia de guvernul președintelui Vladimir Putin.
În interviu, președintele Zelenski a oferit o descriere grafică a ceea ce el a afirmat că este disprețul Kremlinului pentru viețile ucrainenilor și ale rușilor, până la punctul, a spus el, în care armata rusă a întârziat să ridice cadavrele soldaților săi căzuți.

Zelenski le-a vorbit jurnaliștilor în rusă

Volodimir Zelenski vorbește în general în public în ucraineană, limba oficială a țării sale. Acesta este și vorbitor nativ de rusă și a trecut în mod repetat la rusă în adresele video pe care le postează pe rețelele de socializare.

Interviul de duminică a marcat prima dată de la începutul războiului când Zelenski a vorbit pe larg cu jurnaliștii ruși, în limba lor.
Jurnaliștii au fost Ivan Kolpakov, editorul Meduza, un site de știri în limba rusă cu sediul în Letonia; Vladimir Solovyov, reporter la Kommersant, un cotidian cu sediul la Moscova; Mihail Zygar, un jurnalist rus independent care a fugit la Berlin după începerea războiului; și Tikhon Dzyadko, editorul postului de televiziune independent TV Rain, închis temporar, care a părăsit Moscova pentru Tbilisi, Georgia.
După ce au terminat interviul, jurnaliștii au postat despre acesta pe rețelele de socializare, promițând că îl vor publica în curând. La câteva ore după aceea, autoritatea rusă de reglementare în domeniul telecomunicațiilor, Roskomnadzor, a emis o declarație. Prin aceasta a ordonat agențiilor de presă rusești să nu publice interviul. Roskomnadzor a avertizat că a fost lansată o anchetă împotriva reporterilor implicați.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Obișnuita cenzură a Rusiei

Chiar și după standardele de aplicare arbitrară a legii în Rusia contemporană, declarația nu a oferit niciun pretext legal pentru a justifica ordinul de a nu publica interviul.
Novaya Gazeta, ziarul independent al cărui editor, Dmitri A. Muratov, a împărțit Premiul Nobel pentru Pace anul trecut. Publicația a decis să nu publice interviul, chiar dacă dl Zygar a pus o întrebare în numele dlui Muratov. Spre deosebire de exodul jurnaliștilor ruși, Muratov a rămas în Rusia și și-a menținut ziarul în funcțiune în ciuda noii legi.
Am fost forțați să nu publicăm acest interviu”, a declarat dl Muratov într-un interviu telefonic.

Partenerii noștri