• Vocea maternă reduce durerea nou-născuților.
  • Prezența părinților este necesară pentru recuperarea rapidă a bebelușului.
  • 15 milioane de copii se nasc prematur în fiecare an.

Cercetători din Elveția și Italia au descoperit că vocea maternă reduce durerea atunci când nou-născuții sunt supuși unor proceduri complexe. Rezultatele au apărut în prestigioasa revistă Scientific Reports.

Medicii au urmărit reacțiile la 20 de copii prematuri, la Spitalul Parini din Italia, când au cerut mamelor să fie prezente în timpul testului de sânge, care se face prin extragerea câtoRva picături din călcâi. Testele au scos la iveală faptul că atunci când bebelușul aude vocea mamei se observă o creștere a nivelului de oxitocină. Semnalele expresiilor de suferință ale bebelușului scad, indicând o mai bună gestionare a durerii.

Pare ceva natural ca un părinte să-i vorbească bebelușului și poate să o facă orice. Dar, atunci când bebelușul este prematur petreci săptămâni la secția NCU și ai impresia că mergi pe Lună, în această liniște, înconjurat de aparate și ca părinte nu te simți capabil să-i vorbești. Te întrebi: Am voie să vorbesc? Pot să-l ating?“, spune Manuela Filippa, cercetător.

Cercetătorii cred că prezența părinților este necesară pentru recuperarea rapidă a bebelușului. Un spital din Valencia, Spania, a observat asta încă din 2018 și a permis părinților să stea cât vor ei cu bebelușii lor prematuri.

Având familiile alături de noi la reanimare, secție care este deschisă 24 de ore din 24, părinții se obișnuiesc cu echipamentele din jur și participă la îngrijirea bebelușului“, spune Laura Martorell, medic de la Quironsalud, Valencia.

În România terapia skin to skin nu există. Mamele copiilor născuți prematuri se bucură chiar și de secunda în care îi pot ține în brațe. Roxana este mama unui erou în scutec. Acum, Victor are 3 ani, și de fiecare dată povestea lor emoționează.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Primul contact cu Victor a fost, evident, în spital. Îmi aduc aminte momentul, când o doamnă asistentă, absolut minunată mi l-a pus în brațe, cred că la o lună și ceva. El a fost o lună intubat. Nu mai era intubat la vremea aceea, dar chiar și până atunci noi aveam un minim contact. Îmi era permis să-l ating, puțin, timp în care noi vorbeam“, povestește Roxana Vieru.

În jur de 15 milioane de copii se nasc prematur în fiecare an și sunt ținuți în secțiile speciale, unde părinții nu au acces mereu.

Partenerii noștri