- Trei poliţişti au stat cu genunchii pe George Floyd, în timp ce bărbatul, în ultimele sale momente, îi implora să îl lase să respire.
- Cazul a şocat America şi a scos oamenii în stradă.
- Evenimentele cheie care au dus la moartea lui Floyd s-au întâmplat în doar 30 de minute. Pe baza relatărilor martorilor, a materialelor video şi a declaraţiilor oficiale, iată ce ştim până acum.
Totul a început de la o hartie de 20 de dolari, cu care George Floyd a cumpărat un pachet de ţigări de la magazinul alimentar Cup Foods. Unui angajat al magazinului i s-a părut că hârtia este falsă şi a anunţat poliţia.
Advertisment
Floyd locuia în Minneapolis de câţiva ani şi îşi pierduse serviciul de curând, ca şi alte milioane de americani, din cauza epidemiei. Angajaţii de la Cup Foods îl cunoşteau. „Era un tip prietenos, un client plăcut, care nu a provocat niciodată probleme“, după cum a mărturisit pentru NBC proprietarul magazinului, Mike Abumayyaleh. Din păcate, domnul Abumayyaleh nu a fost la serviciu în ziua incidentului.
Într-un apel către 911, făcut la ora 20.01, angajatul i-a spus operatorului că i-a cerut ţigările înapoi lui Floyd, dar „a refuzat să mi le dea“. La scurt timp după apel, în jurul orei 20.08, la faţa locului au ajuns doi poliţişti. Floyd stătea cu alte două persoane într-o maşină parcată la colţ. Unul dintre ofiţeri, Thomas Lane, şi-a scos arma şi i-a ordonat să-şi arate mâinile. În relatarea incidentului, procurorii nu explică de ce ofiţerul de poliţie a considerat necesar să scoată arma. Fără prea multă logică, ofiţerul Lane a explicat că a procedat aşa pentru că „suspectul falsificase cei 20 de dolari“.
Recomandări
După ce l-au încătuşat, ofiţerii au încercat să-l bage pe Floyd în maşina de poliţie, dar bărbatul a ripostat. Cu toate astea, poliţiştii au reuşit să îl imobilizeze pe bancheta din spate a autospecialei. Cu mâinile legate la spate, Floyd ar fi continuat să riposeze.
Chauvin, poliţistul care acum este arestat şi acuzat de crimă cu premeditare, a ajuns la faţa locului. El şi alţi trei ofiţeri l-au scos din maşină pe bărbat şi l-au trântit la pâmânt. Potrivit raportului, el le-a spus ofiţerilor că este claustrofob. Martorii au scos telefoanele mobile şi au început să filmeze, văzând că Floyd se simte din ce în ce mai rău. În acest timp, trei poliţişti au stat cu genunchii pe trupul lui Floyd, în timp ce bărbatul, în ultimele sale momente, îi implora să îl lase să respire.
Chauvin a stat aproape 9 minute cu genunchiul pe gâtul bărbatului încătuşat. Aceste minute, imortalizate pe mai multe telefoane mobile şi distribuite pe social media, s-au dovedit a fi ultimele din viaţa lui. „Nu pot respira! Te rog! Te rog, omule!“, a spus Floyd de nenumărate ori. Timp de opt minute şi 46 de secunde, Chauvin nu şi-a ridicat genunchiul nici măcar o secundă. Floyd a tăcut, devenind inconştient. Martorii i-au rugat pe ofiţeri să-i verifice pulsul. Unul dintre ofiţeri, JA Kueng, a făcut asta, verificând încheietura dreaptă a bărbatului. fără să fi reuşit să îi „prindă“ pulsul. Cu toate acestea, ofiţerii nu s-au mişcat.
Abia la 20.27, Chauvin şi-a luat genunchiul de pe gâtul lui Floyd. O ambulanţă a fost chemată, iar bărbatul a fost transportat la spital. Floyd a fost declarat mort câteva minute mai târziu.
În noaptea dinaintea morţii sale, Floyd a vorbit cu Christopher Harris, unul dintre prietenii săi. I-a spus că va contacta o agenţie de locuri de muncă temporare. „Era un om cinstit, care muncea mult. Nu ar fi falsificat vreodată bani, nu era genul. Modul în care a murit a fost lipsit de sens“, le-a spus Harris jurnaliştilor.
- Bucureștiul prinde viață în weekend. Te așteaptă Chocolate Saga, atelier de pictură și specatole de teatru
- Cine cântă la Coachella 2025? Artiștii care vor electriza deșertul
- Care e trendul zilei? Slow dating te încurajează să îți cunoști partenerul treptat
- Documentarul „Super/Man”, marele câștigător la Critics Choice Awards. Ce premii a obținut
- De la „E.T.” la „Game of Thrones”, călătorești prin muzica filmelor tale preferate. Andrei Tudor transformă seara într-un spectacol al emoției
Partenerii noștri