Uleiul alimentar poate fi colectat și reciclat pentru industria de biocombustibil. Cum procedează românii

Un lanţ de hypermaketuri din România a lansat în octombrie anul trecut o campanie de colectare a uleiului folosit, iar până acum s-au strâns peste 64 de mii de litri în cele 33 de magazine.

În funcţie de cantitatea adusă, oamenii pot primi apă sau detergent de vase.

Înainte de a fi colectat, uleiul trebuie filtrat de resturile alimentare, lăsat la răcit şi pus în sticle de plastic.

Românii consumă anual aproape 300 de milioane de litri de ulei, conform datelor Institului Naţional de Statistică, iar cea mai mare cantitate ajunge în natură.

„Îl punem într-o sticlă de plastic şi îl trimitem la ţară la părinţii soţului, dar în principiu nu îl aruncăm, asta e ceea ce e important să ştiţi”, spune o femeie.

„Îl aruncăm la canalizare”, spune o altă femeie.

„Îl aruncăm la WC”, afirmă o altă româncă.

Corina Dospinoiu, Manager de Proiect pentru campania destinată colectării uleiului uzat, explică procesul de lucru:

„Este colectat de către un colector autorizat, iar apoi acesta merge către prelucrare la Oradea şi, ulterior, se transferă către alte ţări din Uniunea Europeană, cu precădere în Austria, unde va ajunge în industria de biocombustibil”.

Exit mobile version