• Apple va trebui să schimbe conectorul de pe iPhone-urile vândute în Europa până în 2024.
  • Țările UE și legislatorii au convenit marți, 6 iunie, în premieră mondială, asupra unui singur port de încărcare mobilă pentru telefoane mobile, tablete și aparate foto.
  • Bruxelles-ul face presiuni pentru un singur port de încărcare pentru telefoane mobile de mai bine de zece ani.

Apple va trebui să schimbe conectorul de pe iPhone-urile vândute în Europa până în 2024. Țările UE și legislatorii au convenit marți, 6 iunie, în premieră mondială, asupra unui singur port de încărcare mobilă pentru telefoane mobile, tablete și aparate foto, scrie Reuters.

Intervenția politică, despre care Comisia Europeană a afirmat că va ușura viața consumatorilor și le va permite acestora să economisească bani, a venit după ce companiile nu au reușit să ajungă la o soluție comună.

Bruxelles-ul face presiuni pentru un singur port de încărcare pentru telefoane mobile de mai bine de zece ani, ca urmare a plângerilor utilizatorilor de iPhone și Android, care s-au plâns că trebuie să treacă la încărcătoare diferite pentru dispozitivele lor.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Phone-urile se încarcă de la un cablu Lightning, în timp ce dispozitivele cu Android utilizează conectori USB-C.

Jumătate dintre încărcătoarele vândute împreună cu telefoanele mobile în 2018 aveau un conector USB micro-B, în timp ce 29% aveau un conector USB-C și 21% un conector Lightning, potrivit unui studiu al Comisiei din 2019.

„Până în toamna anului 2024, USB Type-C va deveni portul de încărcare comun pentru toate telefoanele mobile, tabletele și camerele foto din UE”, a precizat Parlamentul European într-un comunicat.

Apple, care a avertizat că propunerea ar afecta inovația și ar crea un munte de deșeuri electronice, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

„Suntem mândri că sunt incluse și laptopurile, cititoarele electronice, căștile, tastaturile, șoarecii de calculator și dispozitivele de navigație portabile”, a declarat deputatul Alex Agius Saliba, care a condus dezbaterea în Parlament.

Partenerii noștri