TikTok, în centrul unui nou scandal de spionaj: O jurnalistă a fost urmărită de pe contul TikTok al pisicii sale

În ajunul Crăciunului, TikTok a contactat-o pe jurnalista Cristina Criddle, stabilită la Londra, și a anunțat-o că doi angajați din China și doi din SUA i-au accesat datele personale de pe contul său de pe platformă fără consimțământul sau știrea ei.

Cristina a descris experiența ca fiind neplăcută, mai ales că era în compania familiei sale care folosește adesea TikTok.

Acest incident este în contradicție cu negările constante ale TikTok și ale companiei mamă, ByteDance, cu privire la această problemă. Cristina a decis să împărtășească povestea ei cu BBC.

TikTok a confirmat că membrii departamentului său de audit intern au analizat locația adresei IP a Cristinei – numărul unic al unui dispozitiv – și au comparat-o cu datele IP ale unui număr necunoscut de angajați ai săi, pentru a încerca să stabilească ce legături are în presă.

Amenințare reală

Jurnalista nu știe pentru cât timp a fost urmărită sau cât de des, dar știe că acest lucru s-a întâmplat vara trecută. ,,Dacă locația mea era monitorizată 24 de ore din 24, 7 zile din 7, acest lucru nu se limita doar la acțiunile mele la serviciu – ceea ce nu ar fi fost în regulă nici dacă ar fi fost așa -, ci acest lucru s-a întâmplat și în viața mea personală” , spune ea.

Contul de TikTok al Cristinei era pe telefonul mobil personal – și pe numele pisicii ei, Buffy. Numele ei și ocupația nu erau menționate în biografie. Avea aproximativ 170 de urmăritori și, în aproximativ trei ani, încărcase aproximativ 20 de videoclipuri cu Buffy, vizionate, în medie, de câteva sute de ori.

La fel ca majoritatea rețelelor sociale-media, TikTok colectează o mulțime de informații despre titularii conturilor sale, inclusiv:

date de localizare
,,like-uri”
dispozitivul utilizat
activitatea online în afara platformei propriu-zise.

Datele utilizatorilor din Occident nu sunt niciodată accesate sau stocate în China, precizează compania. Iar personalul responsabil pentru încălcarea datelor Cristinei și ale altor câtorva jurnaliști din vest, anul trecut, a fost concediat.

Bytedance, compania care deține platforma TikTok, a exprimat un profund regret pentru ceea ce a descris ca fiind o încălcare semnificativă a propriului cod de conduită. În plus, aceștia și-au asumat responsabilitatea de a preveni astfel de evenimente neplăcute în viitor, prin angajamentul de a îmbunătăți măsurile de securitate și de conformitate cu normele etice și legale.

Fiind urmărit”

Vara trecută, Cristina a discutat cu angajații TikTok nemulțumiți de practicile companiei. Încălcarea datelor nu a reușit să identifice sursele ei, a declarat TikTok.

Ea spune că este posibil să fi încălcat, de asemenea, Regulamentul general privind protecția datelor, care este foarte strict în UE și care prevede că utilizatorii trebuie să își dea în mod activ consimțământul cu privire la modul în care sunt utilizate datele lor. Există sancțiuni mari pentru companiile care nu se conformează.

Deocamdată, Cristina și-a păstrat contul deschis pentru că trebuie să poată accesa TikTok pentru muncă – dar aplicația este acum pe un telefon pe care-l lasă la job. În urma celor întâmplate, Cristina a redus atât ea, cât și Buffy, utilizarea social media pe alte platforme.

,,A trebuit să mă gândesc cu adevărat la siguranța mea. Sunt foarte atentă acum. Trebuie să mă asigur că nu există nicio șansă ca dispozitivele mele să fie urmărite. Trebuie să mă asigur că sursele mele sunt conștiente de posibilele provocări la adresa siguranței lor, de asemenea. „, spune ea.

Expertul în securitate cibernetică, profesorul Alan Woodward, de la Universitatea Surrey, a declarat pentru BBC că acest nivel de urmărire ,,nu poate fi descris ca fiind accidental sau chiar întâmplător” .

,,Cineva a trebuit să facă niște cercetări suplimentare pentru a-și da seama că acel cont de pisică era de fapt Cristina” , a spus el.

TikTok se luptă pentru supraviețuire în SUA, iar în alte câteva țări există un acces restricționat la aplicație pe dispozitivele oficiale. ByteDance are sediul central la Beijing – deși are birouri și în Europa și SUA – și există temeri că ar putea împărtăși datele utilizatorilor occidentali cu statul chinez dacă i se cere acest lucru.

Cu toate acestea, aplicația rămâne extrem de populară, cu peste 3,5 miliarde de descărcări în întreaga lume.

Citește și

ChatGPT are propriile patru scenarii apocaliptice. Cum ar putea sfârși omenirea

Mama lui Jennifer Lopez a știut întotdeauna că fiica ei și Ben Affleck se vor împăca: „M-am rugat timp de 20 de ani”

Călătorii în timp record până în Dubai. Europa intră în cursa avioanelor hipersonice

Exit mobile version