Terapia cu animale de companie: Cei mai buni prieteni ai omului pot fi cele mai eficiente tratamente

Terapia cu animale de companie, din ce în ce mai populară. Terapia asistată de animale (Animal Assisted Interventions- AAIs) implică, de asemenea, un profesionist uman instruit. Aceaste metode se dovedesc a fi benefice pentru oameni de toate vârstele, ducând la reduceri semnificative ale răspunsurilor fiziologice la stres, cum ar fi ritmul cardiac și ale emoțiilor asociate, cum ar fi anxietatea.

Departamentul de urgență al Spitalului Universitar Regal din Saskatchewan, Canada, primește câini de terapie (și însoțitorii lor) din 2016.

Un studiu recent realizat la spital și-a propus să investigheze dacă terapia canină are vreun impact asupra stării de bine a pacienților. Cohorta majoritară a pacienților (aproximativ 70%) fuseseră internați și așteptau un pat de spital și toți aveau dureri.

Fiecare dintre ei a primit o vizită de zece minute din partea unui câine de terapie de la St John Ambulance, pe lângă îngrijirea obișnuită din spital. Cu ajutorul unui sondaj psihometric detaliat, cercetătorii au evaluat pacienții imediat înainte de vizită, imediat după aceasta și la 20 de minute după.

Ei au fost încurajați să constate că pacienții au raportat o reducere semnificativă a durerii, a anxietății și a depresiei în urma vizitei câinelui de terapie – și o creștere a stării generale de bine.

Cum ești simțit de animale

Caii pot citi și se pot adapta la emoțiile umane. Ei pot chiar să învețe despre o persoană urmărind-o cum interacționează cu un alt cal și să își adapteze comportamentul în consecință – de exemplu, să se apropie și să atingă mai mult persoana respectivă dacă aceasta pare să manifeste disconfort în preajma celuilalt cal.

Exit mobile version