- Coreeana a fost descrisă ca fiind una dintre cele mai complicate limbi din lume, deoarece necesită o evaluare constantă a vârstei, a statutului social și a nivelului de intimitate în relația cu destinatarul.
- De aceea, în Coreea de Sud, la scurt timp după ce cunoști pe cineva, ți se va cere invariabil să-ți dezvălui vârsta.
- Împărtășirea liberă a vârstei sau a anului de naștere nu este doar o convenție socială. Este un contract social care stabilește ordinea și ierarhia între vorbitori.
În Coreea de Sud este necesar să întrebi vârsta persoanelor imediat ce le-ai cunoscut, iar acest fapt este condiționat, în special, de ierarhia vorbitorilor.
Coreeana este un sistem lingvistic complex, cu mai multe niveluri de vorbire și a fost descrisă ca fiind una dintre cele mai complicate limbi din lume, deoarece necesită o evaluare constantă a vârstei, a statutului social și a nivelului de intimitate în relația cu destinatarul.
De aceea, în Coreea de Sud, la scurt timp după ce cunoști pe cineva, ți se va cere invariabil să-ți dezvălui vârsta.
Împărtășirea liberă a vârstei sau a anului de naștere nu este doar o convenție socială. Este un contract social care stabilește ordinea și ierarhia între vorbitori.
Chiar și o diferență de un an poate dicta totul, de la modul în care oamenii vorbesc între ei până la felul în care mănâncă și beau împreună.
„Factorul numărul unu în determinarea stilului de vorbire pe care îl folosești este vârsta„, a explicat Jieun Kiaer, profesor de limbă și lingvistică coreeană la Universitatea Oxford.
„De aceea, oamenii se întreabă mereu unii pe alții despre vârstă. Nu pentru că sunt neapărat interesați de vârsta celeilalte persoane, ci pentru că trebuie să găsească stilul de vorbire potrivit”, a adăugat ea.
Primul moment în care britanicul Joel Bennett și-a dat seama că a făcut o greșeală lingvistică majoră în timpul primei sale călătorii în Coreea de Sud a fost atunci când a mulțumit proprietarului unui restaurant pentru o masă bună.
Proprietara era o femeie în vârstă de 60 de ani, iar Bennett, pe atunci în vârstă de 23 de ani, a spus gomawo, care se traduce în engleză prin „mulțumesc” vesel. A crezut că e politicos.
Deși Bennett nu știa asta, folosise o versiune informală și dezinvoltă a cuvântului „mulțumesc”, care ar fi fost interpretată ca fiind nepoliticoasă și jignitoare dacă ar fi fost coreean.
„Nu mi-am dat seama că există atât de multe moduri de a spune mulțumesc. Întotdeauna am crezut că mulțumesc era mulțumesc„, a spus Bennett, care are acum 33 de ani.
Dar în cultura sud-coreeană te-ai aștepta ca Bennett, fiind cu câteva decenii mai tânăr decât proprietarul restaurantului, să fi folosit forma onorifică a limbii.
O întrebare fundamentală
Pentru unii occidentali, a întreba vârsta unei persoane pe care abia a cunoscut-o poate părea o intruziune nepotrivită.
Dar pentru a înțelege de ce vârsta nu este doar un număr în societatea coreeană este nevoie de o înțelegere a impactului neoconfucianismului.
Este o ideologie străveche centrată pe pietatea filială, respectul față de bătrâni și ordinea socială, care a condus țara timp de peste 500 de ani în timpul dinastiei Joseon (1392-1910) și care continuă să dicteze normele sociale.
„Tot confucianismul poate fi rezumat în două cuvinte: umanitate și ritual”, a declarat Ro Young-chan, profesor de studii religioase și director al Centrului de Studii Coreene de la Universitatea George Mason din Fairfax, Virginia, SUA.
Ro a explicat că învățăturile filozofului chinez Confucius (551-479 î.Hr.) au apărut într-o perioadă tulbure din istoria Chinei.
Pentru a restabili ordinea în întreaga țară, filosoful credea că umanitatea poate fi salvată prin stabilirea unei structuri sociale bazate pe un cod strict de bune maniere și ritualuri ceremoniale, în care fiecare avea un anumit rol și în care fiecare își înțelegea locul în cadrul acestuia.
În neoconfucianism, armonia socială poate fi obținută prin respectarea ordinii naturale în cadrul a cinci relații centrale cunoscute sub numele de oryun: rege și supus; soț și soție; tată și fiu; frate și frate; și prieten cu prieten.
Cei care dețin un rol de conducere (tată, soț, rege) trebuie tratați cu respect și umilință, în timp ce cei de pe treptele inferioare ale ierarhiei sociale sunt tratați cu bunăvoință.
Dar în societate, în general, când întâlnești pe cineva, cui i se atribuie cea mai înaltă poziție și câștigă respectul, politețea și formalitățile onorabile care o însoțesc?
Aici intervine vârsta.
Un sistem complex și stratificat
Sistemul lingvistic coreean are până la șapte niveluri de stiluri de vorbire și scriere.
Dar conversația de zi cu zi poate fi împărțită în două: banmal, forma ocazională și informală, și jondaemal, forma mai formală și mai deferentă, care se exprimă de obicei prin adăugarea terminației „I” la o propoziție.
„Este nevoie de multă atenție și de discuții pentru a găsi stilurile potrivite de vorbire. Iar dacă o folosești pe cea greșită, se pot crea multe conflicte și nu vei putea să te angajezi într-o conversație de succes”, a spus Kiaer.
El a explicat că, deși vârsta joacă un rol important în determinarea stilului de vorbire, nu este o regulă strictă.
Există o serie de nuanțe și factori care trebuie luați în considerare: contextul, statutul socio-economic al vorbitorilor, nivelul de intimitate și dacă se află într-un cadru public sau privat.
Kiaer a subliniat că, datorită popularității globale a valului Hallyu sau coreean – palpabilă în popularitatea K-pop, a filmului Parasite sau a recentului succes Netflix „The Squid Game” – principiile devin mai ușor de predat, dar pot fi încă derutante.
De fapt, totul este atât de confuz încât chiar și vorbitorii nativi de coreeană pot greși.
Într-o lucrare din 2019 publicată în revista Discourse and Cognition, Kiaer a inclus mai mult de 100 de incidente grave de agresiune fizică în Coreea de Sud între 2008 și 2017, care au avut loc după ce unul dintre participanții la o conversație a fost perceput că a avut tendința nepotrivită de a se orienta spre un discurs banal sau informal.
„Ceea ce este fascinant este că acest lucru este dificil nu numai pentru non-coreeni, ci și pentru coreeni”, a spus Kiaer.