• Mirosul este decisiv în comunicarea și relațiile sociale.
  • Un studiu arată că oamenii pot detecta emoțiile altora prin miros.
  • Pierderea mirosului poate afecta interacțiunile sociale.

Atunci când ceva nu-ți miroase „a bine” este de fapt o capacitate reală a oamenilor de a percepe emoțiile prin miros. Ultimele cercetări sugerează că mirosul joacă un rol esențial în modul în care oamenii comunică și interacționează. Nasul ne ajută să detectăm emoțiile celorlalți și ne influențează și propria stare de spirit.

Ce rol joacă mirosul în relațiile umane?

Cel mai ușor de explicat este dacă ne uităm la cazul lui Chrissi Kelly, un arheolog american care locuiește în Marea Britanie, care a rămas fără miros după o infecție. Avea senzația că „plutește departe”, nelegată de restul lumii. Îi era dor de partea socială a parfumurilor: bucuria de a îmbrățișa o persoană iubită și de a-i absorbi aroma personală.

Cercetările recente demonstrează că mirosul influențează puternic modul în care interacționăm cu ceilalți, permitându-ne să recunoaștem rudele, să identificăm prietenii potențiali și chiar să detectăm starea emoțională a altor persoane. De exemplu, un studiu a arătat că mamele pot recunoaște mirosul propriilor bebeluși după doar 10 minute petrecute împreună.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Cum sunt afectate emoțiile și comportamentele noastre de mirosul altor persoane?

Studiile au constatat că mirosul altor persoane poate afecta emoțiile și comportamentele noastre. De exemplu, mirosul transpirației unei persoane anxioase poate determina o altă persoană să devină mai precaută și mai puțin încrezătoare. De asemenea, mirosirea transpirației unei persoane fericite poate îmbunătăți starea de spirit a altora.

Chrissy Kelly a suferit atât de puternic, încât a initait o organizație caritabilă numită AbScent pentru a ajuta oamenii cu pierderea mirosului. Un studiu din 2023 făcut în Europa a descoperit, de exemplu, că nu numai că putem percepe mirosul fricii sau anxietății altor oameni, dar astfel de emoții afectează și felul în care ne simțim.

Și ce se întâmplă dacă nu ai un simț olfactiv prea bine dezvoltat?

Pierderea acestui simț, așa cum a experimentat Chrissi Kelly, poate duce la sentimente de izolare și dezorientare. Un alt studiu din China a arătat că oamenii cu un simt olfactiv mai bun au mai mulți prieteni. De aceea modul în care mirosul influențează relațiile sociale și emoțiile poate ajuta la dezvoltarea unor noi abordări terapeutice pentru persoanele cu astfel de probleme de sănătate și ne poate explica de ce unii sunt mai ursuzi decât alții.

Citește și

Partenerii noștri