Un studiu recent susține că dinozaurii ar fi fost pe cale de dispariție cu milioane de ani înainte de căderea meteoritului – o cauză care a fost atribuită adesea dispariției lor.
Meteorul Chicxulub, care s-a izbit de ceea ce numim în prezent Peninsula Yucatan, Mexic, cu aproximativ 66 de milioane de ani în urmă, a ucis trei sferturi din viața pe Pământ, inclusiv dinozaurii, scrie AFP.
Un studiu recent susține că mai multe specii de dinozauri ar fi putut fi pe cale de dispariție cu până la 10 milioane de ani înainte de căderea meteoritului.
Cercetările publicate în revista Nature au examinat date din 1.600 de rămășițe de dinozauri. Echipa a descoperit că declinul speciilor de dinozauri a început în urmă cu aproximativ 76 de milioane de ani.
Fabien Condamine, de la Institutul de Științe Evolutive din cadrul Universității din Montpellier și autorul principal al studiului, a declarat că echipa sa de cercetători a analizat declinul a șase familii de dinozauri, cuprinzând aproape 250 de specii distincte.
Oamenii de știință au găsit două explicații posibile pentru dispariția mai multor specii de dinozauri.
În primul rând, scăderea temperaturilor (până la 8 °C) a apărut în urmă cu aproximativ 75 de milioane de ani, la nivel global, în timp ce dinozaurii erau obișnuiți cu un climat predominant cald și umed.
A doua posibilă explicație a avut legătură cu hrana. Oamenii de știință sugerează că a existat un decalaj de două milioane de ani între declinul erbivorelor și cel al carnivorilor.
Potrivit cercetătorilor, nu doar schimbarea climatică și hrana ar fi dus la declinul dinozaurilor, ci și dificultatea diferitelor specii de a se recupera după căderea meteoritului.