STUDIU. Cercetătorii au descoperit ce s-a întâmplat în prima microsecundă a Big Bang-ului

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga dezvăluie ce s-a întâmplat cu plasma Quark-Gluon, prima materie care a fost prezentă în timpul primei microsecunde a Big Bang-ului, relatează Science Daily.

Cercetătorii au studiat plasma Quark-Gluon folosind Large Hadron Collider de la CERN și au reușit să recreeze această primă materie din istorie și să urmărească ceea ce s-a întâmplat cu ea.

Mai întâi, plasma, care constă din quarkuri și gluoni, a fost separată de expansiunea fierbinte a universului. Apoi, bucățile de quark s-au reformat în așa-numiții hadroni. Un hadron cu trei quarkuri face un proton, care face parte din nucleele atomice. Aceste nuclee sunt elementele care constituie Pământul, noi înșine și universul care ne înconjoară”, explică You Zhou, profesor asociat la Institutul Niels Bohr, Universitatea din Copenhaga.

Cercetătorii au dezvoltat și un algoritm care este capabil să analizeze expansiunea colectivă a mai multor particule simultan, lucru imposibil până acum. Rezultatele lor arată că plasma Quark-Gluon a fost o formă lichidă fluentă și că se distinge de alte materii schimbându-și în mod constant forma în timp.

Fiecare descoperire este un nou pas care ne îmbunătățește șansele de a afla adevărul despre Big Bang. Ne-au trebuit aproximativ 20 de ani să aflăm că plasma Quark-Gluon a fost fluentă înainte de a se transforma în hadroni și elementele de bază ale vieții. Noile noastre cunoștințe despre comportamentul în continuă schimbare al plasmei reprezintă o descoperire majoră pentru noi”, adaugă You Zhou.

Exit mobile version