• Potrivit unui studiu, ar trebui să lucrezi 7,6 ore pe zi.
  • Românii lucrează, în medie, 40,4 ore pe săptămână.
  • Productivitatea scade după 50 de ore de muncă.

Munca îți poate aduce numeroase beneficii și satisfacții. Contează însă cât de mult lucrezi. Experții îți recomandă 38 de ore pe săptămână, undeva la 7 ore pe zi.

Andreea Mihai are 34 de ani, este funcționar public și consideră că este foarte important să păstreze un echilibru între viața profesională și cea personală.

Mă număr printre puținele persoane care au posibilitatea să lucreze 8 ore pe zi și acest lucru este foarte important pentru mine pentru că îmi rămâne timp pentru mine, pentru cei dragi, pentru a face sport”, a spus Andreea Mihai, funcționar public.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Expertul în managementul timpului, Laura Vanderkam, a efectuat un studiu pentru a determina modul în care numărul de ore de lucru îți afectează viața.

Cele 900 de persoane incluse în studiu au muncit, în medie, 8,3 ore în fiecare zi.

Marcel Găină, psihiatru, spune că, pentru sănătatea ta mintală, e indicat să lucrezi câte șapte ore pe zi și ar trebui să fie luate în calcul, în primul rând, criteriile de productivitate.

Criteriile de productivitate ar trebui să fie principalele pentru că dau persoanelor și energia pentru a merge mai departe, pentru a reveni la muncă. Pe când statul propriu-zis e doar o bifă care poate distorsiona timpul într-o trecere foarte lentă”, afirmă Marcel Găină, medic psihiatru.

Cercetările arată faptul că introducerea unor ore în plus de muncă nu echivalează cu o productivitate mai mare. Productivitatea scade brusc după 50 de ore pe săptămână.

„Avem șanse foarte mari să dezvoltăm ceea ce noi numim burnout sau sindrom de epuizare profesională atunci când depășim cele 40 de ore pe săptămână, cu atât mai mult cu cât de ajunge până la 60 de ore pe săptămână, deja șansele cresc exponențial”, adaugă medicul psihiatrul.

Speakerul și educatorul Dan Buettner face chiar un pas mai departe. A analizat peste 20 de milioane de oameni din întreaga lume și a efectuat ample cercetări în cele mai fericite țări din lume. Îți recomandă să îți iei șase săptămâni de vacanță pe an.

Partenerii noștri