- SUA returnează artefacte traficate din diferite regiuni italiene puse sub sechestru în New York și New Jersey anul trecut.
- Obiectele returnate în Italia au fost ridicate din săpături clandestine sau furate din biserici, muzee și de la persoane private.
- Autoritățile se folosesc de programe care utilizează A.I. pentru combaterea traficului de artă.
În birourile Institutului Central pentru Restaurare, situate într-o fostă închisoare pentru femei din centrul Romei, aproximativ 600 de opere de artă, incluzând statui de bronz, monede romane, picturi în ulei și podele cu mozaic, au fost expuse marți dimineață, relatează CNN.
Obiectele sunt doar un an de artă furată și traficată confiscată de procurorul Matthew Bogdanos din Manhattan. Operele de artă au fost recent returnate în Italia.
Lucrările traficate sau furate din diferite provincii au fost puse sub sechestru în New York și New Jersey anul trecut.
Recuperarea și returnarea operelor de artă
Lucrările returnate, împreună cu 60 de articole repatriate anul trecut, valorează mai mult de 80 de milioane de dolari. Bogdanos a declarat însă că este vorba de mult mai multe opere ascunse prin colecții private sau muzee din SUA.
Bogdanos a spus că pe lângă aceste articole, mai sunt alte 100 de obiecte tocmai confiscate în SUA.
Majoritatea pieselor recent returnate în Italia au fost luate din săpături clandestine sau furate din biserici, muzee și persoane private, a spus Francesco Gargaro, Comandantul Carabinierilor pentru Protecția Patrimoniului Cultural.
Printre obiectele expuse marți se numără o statuie din bronz din Umbria care înfățișează un războinic furată dintr-un muzeu italian în 1962. Statuia a fost găsită într-un muzeu american bine-cunoscut. A fost recuperat și un mozaic care îl înfățișează pe Orfeu de la mijlocul secolului al III-lea până la mijlocul secolului al IV-lea d.Hr.
Piesa a fost recuperată după ce a fost furată dintr-o săpătură clandestină din Sicilia la începutul anilor 1990. A fost confiscată din colecția privată a unui cunoscut colecționar din New York.
Utilizarea tehnologiei pentru combaterea traficului de artă
Unitatea de Protecție a Patrimoniului Cultural din Italia folosește inteligența artificială pentru a căuta bunuri culturale furate în cadrul unui nou program numit „Sistemul de detectare a operelor de artă furate” (SWOADS). Programul caută articolele dispărute prin scanarea imaginilor de pe web și de pe rețelele de socializare.
Numai în 2023, 105.474 de piese de artă în valoare de peste 264 de milioane de euro au fost găsite și confiscate în întreaga lume datorită proiectului de inteligență artificială, potrivit lui Gargaro.