- Țara care are cea mai multă încredere în vaccinul anti-Covid este Marea Britanie
- Pe ultimul loc în topul încrederii față de vaccin se află Japonia
- Alte preocupări evidențiate în sondaj s-au referit la efectele secundare și siguranță
Încrederea în vaccinurile anti-Covid este cea mai mare în Marea Britanie, aproape 9 din 10 spun că au încredere în vaccin, potrivit unui sondaj realizat în 15 țări.
Israelul este a două țară în topul încrederii în vaccin, cu 83%, Japonia raportând cele mai scăzute niveluri de încredere, mai exact 47%.
Echipa Imperial College din Londra, care a analizat atitudinea oamenilor față de vaccin din noiembrie, spune că încrederea generală a crescut. Totuși, ei atrag atenția că mai este de lucru pentru a crește această încredere.
Marea Britanie și Israel se numără printre națiunile care au administrat cel mai mare număr de doze de vaccin până în prezent.
Rezultatele sondajului
În Marea Britanie, unde 87% dintre respondenții la sondaj au afirmat că au încredere în vaccin, mai mult de jumătate dintre adulți au primit deja ambele doze de vaccin.
În schimb, efortul de vaccinare din Japonia a început târziu și a fost împiedicat de lipsa aprovizionării și de obstacolele organizaționale.
Alte preocupări evidențiate în sondaj sunt refereitoare la efecte secundare și siguranță.
Oamenii din Marea Britanie aveau cel mai înalt nivel de încredere că autoritățile sanitare le vor oferi un vaccin eficient, procentul fiind de 70%. În Coreea de Sud, cifra a fost de 42%.
Sarah Jones, unul dintre liderii proiectului de la Imperial College din Londra, a declarat că se simte încurajată de faptul că încrederea crește.
„Sperăm că împărtășirea preocupărilor pe care oamenii le-au ridicat va stimula răspunsuri în timp util și vor fi direcționate către guverne, care vor informa și educa publicul despre importanța vaccinării.”
Aceasta este o oportunitate pentru lideri de a răspunde și de a contribui la creșterea încrederii în toate companiile care produc vaccinuri aprobate, permițând programelor de vaccinare să ajungă la mai mulți oameni și să limiteze mai eficient răspândirea virusului.