- Datele unui sondaj recent arată că tinerii vor ca în 2024 să exploreze piața muncii și să-și schimbe stilul alimentar.
- 63% dintre respondenți se declară singuri. Nu mizează pe relații, ci pe independență și stabilitate financiară.
- Psiholog: Putem să încadrăm acest comportament ca mecanism de apărare
2024 și-a deschis ușile, iar dacă faci parte din generația Z, cu siguranță ai luat pixul și foaia și ai făcut wishlist-ul. Datele unui sondaj recent arată că tinerii vor ca în 2024 să exploreze piața muncii și să-și schimbe stilul alimentar. Însă, asta nu e tot. 63% dintre respondenți se declară singuri. Nu mizează pe relații, ci pe independență și stabilitate financiară.
Dan Durbacă, psiholog, spune că, într-adevăr, conform studiilor recente, tinerii din generația Z își doresc cu prioritate această independență financiară. „Spre deosebire de generațiile anterioare, se poate observa o scădere a importanței în ceea ce privește întemeierea unei familii sau cum era odinioară, acceptarea unui loc de muncă tradițional”.
„Putem să încadrăm acest comportament ca mecanism de apărare. Dacă ne uităm la ce se întâmpla din punct de vedere economic în România în perioada copilăriei mici și mijlocii a generație Z putem observa probabil o perioadă caracterizată prin lipsuri financiare. Aceste lipsuri puteau să o ducă griji sau neliniște în familiile de origine. Vorbim de perioada de după 1995. O altă explicație este cea utilității sociale. Suntem totuși o societate de consum, fapt care generează implicații psihologice destul de profunde.”
Citește și