Sir Salman Rushdie vorbește pentru prima dată despre „atacul colosal” căruia i-a fost victimă

Salman Rushdie a vorbit pentru prima dată despre atacul cu cuţitul căruia i-a căzut victimă anul trecut în timpul unui eveniment organizat la New York. Într-un interviu acordat The New Yorker, autorul a declarat că a fost norocos”, adăugând că principalul meu sentiment copleşitor este recunoştinţa” , potrivit BBC.

Scriitorul premiat a fost atacat pe scenă în luna august, înaintea de a susţine un discurs, şi a petrecut şase săptămâni în spital. Ulterior, el şi-a pierdut vederea la un ochi.

Salman Rushdie a fost vizat de mult timp de ameninţări cu moartea pentru romanul său din 1988 The Satanic Verses” .

Într-un amplu interviu acordat lui David Remnick, autorul a declarat: Am fost şi mai bine. Dar, având în vedere ceea ce s-a întâmplat, nu sunt chiar atât de rău. Rănile mari s-au vindecat, în esenţă. Simt cu degetul mare, cu arătătorul şi cu jumătatea inferioară a palmei. Fac multă terapie la mână şi mi se spune că mă descurc foarte bine” .

El a precizat, însă, că se confruntă cu dificultăţi la tastat şi la scris din cauza lipsei de senzaţie în vârful degetelor.

„Pot să mă ridic şi să mă plimb. Când spun că sunt bine, vreau să zic că există părţi din corpul meu care au nevoie de verificări constante. A fost un atac colosal” , a precizat scriitorul.

El a spus că au rămas, de asemenea, cicatrici mentale în urma atacului şi că trebuie să îşi regândească abordarea cu privire la măsurile de securitate.

Rushdie a adăugat că PTSD există” , cu referire la tulburarea de stres post-traumatic. Mi se pare foarte, foarte greu să scriu. Mă aşez să scriu şi nu se întâmplă nimic” , a spus el.

Bărbatul care l-a înjunghiat pe Salman Rushdie, Hadi Matar, a fost acuzat de tentativă de omor.

Salman Rushdie a fost nevoit să se ascundă timp de aproape zece ani după publicarea cărţii Versetele satanice”. Mulţi musulmani au reacţionat cu furie la aceasta, argumentând că portretizarea profetului Mahomed le-a insultat credinţa.

El s-a confruntat cu ameninţări cu moartea, iar liderul iranian de atunci, ayatollahul Ruhollah Khomeini, a emis o fatwa – sau un decret – prin care era cerută asasinarea lui Salman Rushdie, fiind oferită o recompensă de 3 milioane de dolari pe capul autorului.

Fatwa rămâne în vigoare şi, cu toate că guvernul iranian s-a distanţat de decretul lui Khomeini, o fundaţie religioasă iraniană cvasi-oficială a adăugat o recompensă de 500.000 de dolari în 2012, notează BBC.

Întrebat de Remnick dacă i se pare că ar fi trebuit să fie mai atent în urma mutării la New York în 2000 după ce a trăit ascuns câţiva ani, Rushdie a declarat: Ei bine, îmi pun această întrebare şi nu ştiu răspunsul la ea. Au fost peste 20 de ani de viaţă. Deci, este o greşeală? În plus, am scris o mulţime de cărţi” .

FOTO – BBC

Cel mai recent roman al lui Rushdie, Victory City” , a fost terminat chiar înainte de atac şi este publicat săptămâna aceasta.

Mereu am încercat din greu să nu adopt rolul unei victime” , a spus el, adăugând că îşi doreşte ca cititorii noii sale cărţi „să fie surprinşi de poveste, să se lase purtaţi de val” .

Însă, este conştient de faptul că cea mai recentă operă a sa va trebui să concureze cu drama din viaţa sa reală. Sper că, într-o oarecare măsură, ar putea schimba subiectul. Întotdeauna am crezut că operele mele sunt mai interesante decât viaţa mea” , a spus autorul. Din păcate, lumea pare să nu fie de acord” , a adăugat el.

Exit mobile version