• La Marea Unire au participat în piața de la Alba Iulia peste 100.000 de oameni
  • Singurele fotografii rămase de atunci aparțin unui român care servea în armata austro-ungară
  • Și în 1918 era pandemie, gripa spaniolă ajungând până în România

Singurele fotografii de la Unirea din 1918 au fost realizate de Samoilă Mârza, un român înregimentat în armata austro-ungară, provenit dintr-un sat din Alba. Acesta a reușit să ajungă înapoi în stul său cu doar 4 zile înainte de momentul Unirii.

Avem un fotograf care multă vreme a fost anonim și care ne-a lăsat imagini de la Marea Adunare Națională: Samoilă Mârza din Galtiu. Avem chipul unei femei care înainte de adunare, pe vremea războiului îi scrie soțului ei, Niculae, că așteaptă să îl revadă. Avem imagini de mame îndurerate care își așteaptă fii. Unii s-au întors, alții nu”, relatează Ioan Aurel Pop, istoric român.

Anul 1918 se aseamănă cu 2020 dintr-un motiv care ne afectează zilnic: era pandemie de gripă spaniolă. Ioan Aurel Pop spune că bucuriile, asemenea Marii Uniri, vin însoțite de obicei, de tristețe.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Atunci, în finalul anului 1918 era în acțiune gripa spaniolă în aproape toată Europa, ne-a atins și pe noi. Alte boli care au măcinat viețile și sufletele oamenilor dincolo de marele război, care a dus la atâția morți și la atâția răniți, și pe fondul acestor incomensurabile suferințe, oamenii și-au găsit echilibrul, nu și-au pierdut cumpătul și au știut să se bucure. Nu întâmplător bucuria vine odată cu tristețea și tristețea însoțește bucuria”, a mai spus Pop.

Academicianul Ioan Aurel Pop a evocat momentele istorice de la Marea Unire din 1918. Acesta a amintit de mulțimea adunată la Alba Iulia.

Pentru vremurile acelea să strângi la un loc în prag de iarnă mai mult de 100.000 de oameni nu a fost lucru puțin și vreau să vă spun că nu i-a strâns nimeni, ci s-au dus din tot sufletul lor”, informează academicianul.

Acesta i-a îndemnat pe români să își amintească și de oamenii de rând, care s-au dus în apropierea iernii la Alba Iulia, pentru a fi martorii Unirii.

La Mare Unire de obicei când ne gândim îi pomenim pe eroi, pomenim personalitățile. Au fost acolo însă sufletele aproape tuturor românilor, unii s-au putut duce la 1 decembrie la Alba Iulia, alții nu. Și cei care nu au fost au plusat împreună cu cei care au putut merge”, a mai adăugat acesta.

Partenerii noștri