- Încercarea de a avea un ton al vocii mai atrăgător este mai ușoară pentru femei decât pentru bărbați.
- Potrivit unor cercetări, atunci când vorbesc încet, oamenii par mai inteligenți.
- De asemenea, un ton mai scăzut face ca ambele sexe să sune mai seducător.
Femeile cărora li s-a cerut să vorbească într-un mod mai atractiv, pentru studiu, au coborât automat tonul vocii și au făcut-o să sune mai răgușit – ceea ce bărbații găsesc atrăgător, conform unui studiu publicat de Journal of Nonverbal Behavior (Jurnalul de comportament nonverbal).
În timp ce femeile nu au avut probleme în a-și schimba tonul voci pentru a o face să sune mai sexy, bărbaților le-a fost mai greu.
Pentru a suna mai atractiv, ambele sexe vorbesc, de asemenea, mai încet, scriu autorii:
„Ambele sexe din eșantionul nostru și-au încetinit vorbirea în comparație cu vorbirea lor normală atunci când au încercat să sune atractiv/sexy. Poate că scăderea tonului vocii cuiva într-un scenariu de împerechere este o încercare de a transmite abordabilitate, deoarece s-a constatat că scăderea ritmului de vorbire crește ratingurile de bunăvoință ale unui vorbitor” .
Femeile, însă, atunci când au ascultat bărbați care încercau să pară atrăgători, nu au fost convinse. Când femeile încercau să sune mai sexy, erau mai convingătoare.
Dr. Susan Hughes, primul autor al studiului, a declarat:
„Această abilitate se poate datora obiceiurilor moștenite și trece prin culturi și timp. În cultura noastră există un stereotip al vocii sexy și senzuale – o voce joasă și răgușită”.
În cadrul studiului, oamenii au încercat să își schimbe intenționat vocea pentru a întruchipa diferite trăsături. Au încercat să sune mai sexy, mai încrezător, mai inteligent și mai dominant.
Dr. Hughes a spus că bărbaților le-a fost greu să sune sexy:
„De fapt, deși nu în mod semnificativ, situația s-a înrăutățit puțin atunci când bărbații au încercat să vorbească pe un ton sexy.”
Ambele sexe, însă, nu au avut nicio problemă în a suna mai inteligent și mai dominant.
Cercetătorii au explicat schimbările pe care le-au făcut oamenii:
„Atât bărbații, cât și femeile, și-au încetinit discursul, coborând tonul. Când femeile și-au coborât tonul, au avut o răgușeală vocală mai mare. Ambele sexe și-au ridicat tonul și au vorbit mai tare pentru a încerca să pară dominante, iar femeile au avut mai puțină răgușeală vocală”.
Femeilor, însă, le-a fost greu să pară mai încrezătoare în acest caz. Cercetătorii cred că motivul acestor diferențe ar putea fi dat de practică.
Bărbații nu se concentrează cu adevărat asupra modului în care vocea lor sună mai sexy, dar femeile o fac.