- Amfiteatrul Flavian, mai bine cunoscut sub numele de Colosseum, se ridică impunător în Roma, fiind un martor viu al istoriei orașului.
- Cercetările recente au făcut lumină asupra multor întrebări și asupra modului în care Colosseumul a reușit să rămână în picioare în tot acest timp.
- Potrivit cercetărilor, cheia se află în compoziția mortarului folosit la construcția structurilor romane antice.
Amfiteatrul Flavian, mai bine cunoscut sub numele de Colosseum, se ridică impunător în Roma, fiind un martor viu al istoriei orașului. Originile sale datează din anul 71 d.Hr., când construcția sa a început la ordinul împăratului Vespasian. A fost inaugurat în cele din urmă în anul 80 d.Hr. sub împăratul Titus, devenind astfel cel mai mare amfiteatru roman.
Aproape două milenii mai târziu, Colosseumul este încă în picioare, cu doar câteva daune cauzate de om sau de cutremure și inundații puternice. Vechii romani și-au câștigat reputația de a construi clădiri cu adevărat puternice, dar care este secretul? Cercetările recente au făcut lumină asupra multor întrebări și asupra modului în care Colosseumul a reușit să rămână în picioare în tot acest timp.
Potrivit cercetărilor efectuate de oameni de știință de la universități din Italia, Elveția și Statele Unite, cheia se află în compoziția mortarului folosit la construcția structurilor romane antice. Acest amestec era compus în proporție de 88% din cenușă vulcanică, iar aici se află cheia.
Pentru a demonstra acest lucru, cercetătorii au reușit să reproducă un bloc de ciment pe baza betonului din zidurile Pieței lui Traian. Șase luni mai târziu, l-au analizat cu ajutorul razelor X și au realizat că amestecul de nisip vulcanic cu calcar a creat un nou mineral: stratlingitul. Acesta previne apariția microfisurilor datorită liantului de calciu-aluminiu-silicat-hidrat și cristalizării stratlingitului, care ajută, de asemenea, la păstrarea coeziunii la scară foarte mică.
Acest material foarte rezistent ar explica cum au reușit clădirile romane antice precum Colosseumul, Piața lui Traian, Teatrul lui Marcellus, Mausoleul lui Hadrian, Panteonul și Băile lui Dioclețian să rămână aproape intacte din punct de vedere structural timp de aproape două milenii. În plus, compoziția betonului roman a reușit să absoarbă și energia cutremurelor seismice ale solului.