- România a pierdut aproape 20% din populație în ultimele trei decenii.
- România se îndreaptă spre o scădere de 20% a populației.
- În perioada 1990-2022, populația României a scăzut cu 18,3%, după cum arată calculele ZF.
Pleacă din ce în ce mai mulți oameni din țară. România a pierdut aproape 20% din populație în ultimii 30 de ani, înregistrându-se astfel printre cele mai mari scăderi demografice din Uniunea Europeană.
Advertisment
Scăderea demografică se vede și în piața muncii.
Care este motivul penru care pleacă românii din țară?
„Faptul că numărul imigranților este în creștere este cumva un lucru așteptat în dezvoltarea unei țări. Dacă e să luăm, de exemplu țări precum Spania sau Italia, acolo, fenomenul venirii de imigranți, de multe ori chiar din România ca forță de muncă este ceva ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, practic”, spune Alexandra Cojocaru, sociolog.
„În momentul de față, ce se întâmplă în România este că nivelul de trai, din fericire a crescut destul de mult și atunci, practic, forța de muncă este necesară pentru tipuri de munci mai puțin preferate de către români”.
Problema plecării locuitorilor este o problemă cu cu care România se confruntă de mulți ani.
„În trecut, majoritatea plecau din cauza problemelor financiare. În prezent, nu mai pleacă din motive financiare, ci pleacă pentru alte oportunități de carieră sau de educație în străinătate”.
Ce facem cu imigranții?
„Lumea se va obișnui cu faptul că în orice fel de țară dezvoltată există imigranți. Și ei trebuie integrați, până la urmă în societate. Însă, într-adevăr trebuie să ne dăm și noi seama de ce anume s-a ajuns în acest punct și pe de-o parte să ne și asum că atâta timp cât nu sunt niște joburi de interes pentru noi, ele trebuie să existe în continuare”.
Imigranții ar putea ajuta piața muncii din România
„Este cu siguranță o îmbunătățire, pentru că scade destul de mult problema ocupării locurilor de muncă, în special în construcții, în servicii de tipul HoReCa și așa mai departe”.
Citește și
- VIDEO. Pandemia a redus accesul românilor la consultații medicale. Serviciile medicale nu au capacitatea să ofere mai multe programări
- Donald Trump, acuzat că și-a umflat averea ca să dea bine în fața băncilor și a scăzut-o, ca să nu plătească impozite
- Guvernul prelungește valabilitatea polițelor Euroins cu încă 3 luni
Partenerii noștri