• Zece soldați voluntari cu pregătire în domeniul IT coordonează o unitate specială de drone pe frontul din Ucraina.
  • Ambele părți folosesc dronele, sau vehiculele aeriene fără pilot (UAV), pentru a repera pozițiile inamicului și apoi pentru a direcționa și corecta propriul foc de artilerie asupra unei ținte.
  • Până acum, echipa a reușit să distrugă un tanc rusesc și mai multe mortiere.

„În acest moment, avem două mari bătălii”, spune Dmytro Podvorchanskyi, soldat în Batalionul 1 Dnipro din Ucraina. „Prima este o bătălie de artilerie”, spune el, „a doua este o bătălie a tehnologiilor”. El și echipa sa luptă în acestă bătălie cu ajutorul dronelor.

Dmytro luptă în acest al doilea război, în mare parte nevăzut. El conduce doar 10 soldați, care formează unitatea de informare cu drone a batalionului Dnipro 1. Dmytro spune că preferă să îi numească „băieții IT care luptă”. Toți sunt voluntari. Cei mai mulți dintre ei au o pregătire în domeniul tehnologiei informației și se cunoșteau înainte de începerea războiului.

Pe un telefon mobil, unul dintre membrii echipei enumeră reușitele: „Un tanc, trei sau patru tunuri de artilerie, două poziții de mortier și cinci sau șase depozite de muniție”, relatează corespondenții BBC.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

„Rezultate bune pentru doar 10 oameni”, spune el. Au luptat deja în Rubizhne și Severodonetsk – orașe capturate de ruși. Acum se pregătesc să apere Slovyansk.

„Cred că Slovyansk va fi următoarea mare țintă pentru Rusia”, spune unul dintre membrii echipei sale.

Cu ajutorul dronelor, trupele ucrainene pot compensa o parte din dezavantajul numeric

Dronele, sau vehiculele aeriene fără pilot (UAV), au fost folosite pe scară largă în alte războaie. În Ucraina, însă, sunt folosite mult mai intens decât până acum. Ambele părți le folosesc pentru a repera pozițiile inamicului și apoi pentru a direcționa și corecta propriul foc de artilerie asupra unei ținte. Dronele comerciale de mici dimensiuni pot transporta muniții între 200g și 500g .

Rusia nu numai că depășește în armament și în număr forțele ucrainene, dar are și multă experiență în războiul electronic. Rusia a blocat și bruiat sistemele de comunicații militare ale Ucrainei.

Un raport recent al think-tank-ului britanic Rusi a evidențiat provocarea pe care Ucraina va trebui să o abordeze prin tehnologie. Durata medie de viață a dronelor ucrainene este de doar șapte zile. Furnizarea a mii de sisteme de comunicații prin satelit Starlink de la Space X, livrate de Elon Musk, a ajutat. Acesta le oferă o legătură sigură de internet cu posturile de comandă.

În ciuda avantajului Rusiei în războiul electronic, Dmytro Podvorchanskyi crede că experiența comercială și pregătirea în domeniul IT a propriilor sale trupe îi va ajuta să aibă un avantaj. El îi consideră pe ucraineni foarte creativi, în schimb, crede că armata rusă aderă la doctrine militare mai rigide.

Partenerii noștri