- Președintele rus Vladimir Putin a avertizat cu privire la represalii fulgerătoare în cazul în care țările vor interveni în Ucraina.
- Biden va rosti joi un discurs de susținere a „ucrainenilor care își apără țara și libertatea împotriva războiului brutal al Rusiei”.
- Rusia a spus că livrările mari de arme din Occident au inflamat conflictul.
Președintele rus Vladimir Putin amenință cu privire la represalii „fulgerătoare” în cazul în care țările vor interveni în Ucraina.
Între timp, Biden va rosti joi, 28 aprilie, un discurs de susținere a „ucrainenilor care își apără țara și libertatea împotriva războiului brutal al Rusiei”, a precizat Casa Albă. Rusia a cerut Statelor Unite să stopeze trimiterea de arme către Ucraina, spunând că livrările mari de arme din Occident au inflamat conflictul.
Adresându-se miercuri legislatorilor din Sankt Petersburg, Putin a declarat că Occidentul a vrut să taie Rusia în bucăți diferite și l-a acuzat că împinge Ucraina în conflict cu Rusia, relatează Reuters.
„Dacă cineva intenționează să intervină din exterior în evenimentele în curs de desfășurare și să creeze amenințări strategice pentru Rusia care sunt inacceptabile pentru noi, ar trebui să știe că loviturile noastre de retorsiune vor fi fulgerătoare”, a declarat Putin, potrivit unei înregistrări video a discursului său furnizate de mass-media ruse, citat de Reuters.
Resursele cu care Putin amenință Occidentul
„Avem toate instrumentele pentru asta, lucruri cu care nimeni altcineva nu se poate lăuda că le are acum. Și nu ne vom lăuda, le vom folosi dacă va fi necesar. Și vreau ca toată lumea să știe asta”.
În timp ce Rusia își presează asaltul militar în estul și sudul Ucrainei, bătălia sa economică cu Occidentul amenință aprovizionarea cu gaze a Europei și afectează economia rusă, care se luptă cu cea mai gravă criză de la căderea Uniunii Sovietice în 1991.
Gazprom, monopolul rus de export de gaze, a suspendat miercuri livrările de gaze către Bulgaria și Polonia pentru neplata în ruble, o măsură menită să atenueze impactul sancțiunilor.
În timp ce președintele Comisiei Europene a declarat că suspendarea Gazprom a fost „încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de șantaj”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia a rămas un furnizor de energie de încredere și a negat că se implică în șantaj. El a refuzat să spună câte țări au fost de acord să plătească pentru gaz în ruble.