Prima floare din România care ar putea fi protejată la nivel european

România va avea prima floare protejată la nivel european. Este vorba despre tuberoza de Hoghilag.

Producătorii din Sibiu vor depune documentul care privește protejarea florii, la Ministerul Culturii pe 7 august. Dată care corespunde cu „Festivalul Tuberozelor” din Hoghilag, Transilvania. Urmează evaluarea documentului în vederea
obţinerii ulterioare a Indicației Geografice Protejate, de către Comisia Europeană.

În prezent, Comisia are în registru două flori: Azaleea de Gent din Belgia şi Trandafirul de Szoregy din Ungaria.

Istoria acestei flori

Este o floare originară din Mexic, dar este cultivată și la noi în județul Prahova, în Banat și, desigur, în Hoghilag, unde sunt aproximativ 40 de cultivatori. Tradiția a pornit încă din perioada interbelică, floare a fost cultivată de către etnicii sași.

Primele dovezi sunt din 1963, când românii au început să-și înființeze propriile plantații.

De ce această tuberoză românească este atât de specială? Mirosul face diferența. Tuberoza de Hoghilag, spre deosebire de cea mexicană sau olandeză, unde mai există plantații, are o mireasmă aparte, specială pentru perfumuri.

Sașii spuneau că mirosul tuberozelor din Hoghilag poate suci mințile fetelor tinere. Și astfel, nu le lăsau pe copile să se plimbe seara printre flori.

Tuberozele înfloresc o dată la 3 ani, iar cultivatorii români au înființat deja 3 generații de cultură pe fiecare plantație, astfel încât în fiecare an, să ne putem bucura de mirosul lor.

Exit mobile version