Povestea bradului de Crăciun. Cine a adus tradiția împodobirii în România

Împodobirea bradului de Crăciun a devenit o tradiție sfântă și îmbrățișată de creștini de secole întregi. Primul brad împodobit vreodată a apărut în partea de nord a Europei, mai exact, în Letonia, în Riga, în anul 1510. După două decenii, tradiția împodobirii bradului de Crăciun a fost dusă și în Franța, la Paris, de către prințesa Hélene de Mecklenburg, la scurt timp după ce s-a căsătorit cu ducele de Orleans.

Acest obicei s-a răspândit rapid, iar în anul 1605 a fost ridicat primul brad de Crăciun într-o piață publică. Evenimentul a avut loc într-o piață din orașul francez Strasbourg, iar arborele a fost împodobit doar cu mere roșii și dulciuri. Tot în acel an, ducesa Dorothea Sybille von Schlesian a împodobit primul brad, la Breslau (Polonia).

Îngerul din vârful bradului, înlocuit, ulterior, cu o stea

În anul 1878, merele roșii au fost înlocuite cu globuri confecționate din sticlă argintată de Thuringia, iar acest obicei magic a fost preluat de toate popoarele creștine din lume.

Cel dintâi brad de Crăciun apărut pe teritoriul Angliei a fost în castelul Windsor, în anul 1841. Atunci, prințul Albert a oferit în dar acest brad soției sale, regina Victoria. În vârful bradului a fost instalat un înger, dar a fost înlocuit de celebra stea, care reprezintă steaua zărită de cei trei magi veniți de la Răsărit. Tradiția a fost preluată cu succes și de clasa mijlocie, dar și de muncitorii englezi.

Theodore Roosevelt nu a îmbrățișat obiceiul

În Statele Unite, primul brad de Crăciun a apărut în anul 1749, datorită coloniștilor germani stabiliți în Pennsylvenia. Pe lângă aceștia, tradiția a fost răspândită în SUA și de mercenarii plătiți să lupte în Războiul de Secesiune. Potrivit datelor istorice, sărbătoarea Crăciunului cu împodobirea bradului a fost legalizată pentru prima dată în anul 1836, în statul Alabama.

În anul 1895, obiceiul a ajuns și la Casa Albă, atunci când preşedintele Statelor Unite ale Americii, Grover Cleveland, a decorat bradul cu becuri colorate. Totuși, a existat și o perioadă în care bradul de Crăciun a fost interzis. Președintele Theodore Roosevelt nu a fost de acord cu obiceiul, pe motiv că reprezintă un pericol de incendiu și că mediul trebuie protejat. Tradiția ornării bradului a fost reluată în anul 1923, iar 7 ani mai târziu brazi de mari dimensiuni au fost amplasaţi în pieţe sau locuri publice.

Primul brad românesc, la palatul principelui Carol I de Hohenzollern

Cel dintâi brad împodobit pe teritoriul României a avut loc în anul 1886, în noaptea de Crăciun, la palatul principelui Carol I de Hohenzollern, după venirea în Principatele Române.

Obiceiul a fost preluat imediat de boierimea bucureşteană a vremii, astfel că, începând din acel an, bradul împodobit a devenit unul dintre cele mai importante simboluri ale Crăciunului, inclusiv în casele româneşti, conform Cercul de Istorie Contemporană Românească.

Exit mobile version