- Un nou studiu atribuie poluării 9 milioane de decese pe an la nivel mondial.
- Numărul deceselor atribuite aerului poluat provenit de la mașini, camioane și industrie a crescut cu 55% din 2000.
- Conform studiului, poluarea ucide anual în lume aproximativ același număr de persoane ca fumatul și fumatul pasiv la un loc, la un loc.
Un nou studiu arată cum poluarea produce 9 milioane de decese pe an la nivel mondial. Numărul deceselor atribuite aerului poluat provenit de la mașini, camioane și industrie a crescut cu 55% din 2000.
Advertisment
Această creștere este compensată de mai puține decese cauzate de poluarea cauzată de sobele primitive din interior și de apa contaminată cu deșeuri umane și animale, astfel încât numărul total al deceselor cauzate de poluare în 2019 este aproximativ la fel ca în 2015.
Statele Unite sunt singura țară complet industrializată din primele 10 națiuni în topul celor mai mari decese cauzate de poluare, ocupând locul 7, cu 142.883 de decese puse pe seama poluării în 2019, plasate între Bangladesh și Etiopia, potrivit unui nou studiu publicat în revista The Lancet Planetary Health.
Recomandări
Studiul pre-pandemic de marți se bazează pe calculele derivate din baza de date Global Burden of Disease și din Institutul pentru Metrici și Evaluare în Sănătate din Seattle. India și China conduc în lume în ceea ce privește decesele cauzate de poluare, cu aproape 2,4 milioane și aproape 2,2 milioane de decese pe an, dar cele două națiuni au și cele mai mari populații din lume.
Când decesele sunt raportate la numărul de locuitori, Statele Unite se situează pe locul 31, cu 43,6 decese cauzate de poluare la 100.000 de locuitori. Ciadul și Republica Centrafricană se clasează pe primele locuri, cu rate de aproximativ 300 de decese din cauza poluării la 100.000 de locuitori.
Poluarea ucide anual în lume aproximativ același număr de persoane ca fumatul și fumatul pasiv la un loc, la un loc
Conform studiului, poluarea ucide anual în lume aproximativ același număr de persoane ca fumatul și fumatul pasiv la un loc, la un loc.
„9 milioane de decese reprezintă o mulțime de decese”, a declarat Philip Landrigan, director al Programului Global de Sănătate Publică și al Observatorului Global de Poluare de la Boston College, citat de Associated Press.
„Vestea proastă este că nu este în scădere”, a spus Landrigan. „Facem progrese în ceea ce privește lucrurile ușoare și vedem că lucrurile mai dificile, care sunt poluarea aerului înconjurător (industrial în aer liber) și poluarea chimică, continuă să crească.”
Certificatul de deces nu spune poluare
Certificatul de deces nu spune poluare. Ele enumeră bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale, cancerul pulmonar, alte probleme pulmonare și diabetul care sunt „strâns corelate” cu poluarea prin numeroase studii epidemiologice, a declarat Landrigan.
Pentru a le pune apoi laolaltă cu decesele reale, cercetătorii analizează numărul de decese în funcție de cauză, expunerea la poluare ponderată pentru diverși factori și apoi calcule complicate ale răspunsului la expunere derivate din studii epidemiologice mari bazate pe mii de persoane pe parcursul a zeci de ani de studiu, a spus el. Este același mod în care oamenii de știință pot spune că țigările cauzează decesele cauzate de cancer și boli de inimă.
Care sunt soluțiile?
Poluarea, schimbările climatice și pierderea biodiversității sunt strâns legate între ele. Pentru a controla cu succes aceste amenințări comune este nevoie de o interfață științifico-politică oficială, susținută la nivel mondial, care să informeze intervenția, să influențeze cercetarea și să orienteze finanțarea. În mod obișnuit, poluarea a fost privită ca o problemă locală care trebuie abordată prin reglementări subnaționale și naționale sau, ocazional, prin intermediul politicii regionale în țările cu venituri mai mari. În prezent, însă, este din ce în ce mai clar că poluarea este o amenințare planetară și că factorii care o determină, dispersia și efectele sale asupra sănătății depășesc granițele locale și necesită un răspuns global. Este necesară o acțiune globală asupra tuturor poluanților moderni majori.
Partenerii noștri