Autoritățile orașului Burnsville, din statul american Minnesota, îi îndeamnă pe oameni să nu le mai dea drumul în libertate peștișorilor de aur.
Pagina oficială de Twitter a orașului a postat imagini cu „peștișori” de aur gigant – cel puțin pentru dimensiunile pe care le asociem acestui exemplar. De regulă, aceștia au o lungime de aproximativ 5 cm. Totuși, atunci când sunt eliberați, peștișorii de aur pot atinge o mărime considerabilă și chiar dăunează mediului înconjurător.
Please don’t release your pet goldfish into ponds and lakes! They grow bigger than you think and contribute to poor water quality by mucking up the bottom sediments and uprooting plants.
Groups of these large goldfish were recently found in Keller Lake. pic.twitter.com/Zmya2Ql1E2— City of Burnsville (@BurnsvilleMN) July 9, 2021
„Vă rugăm nu dați drumul peștișorilor de aur în lacuri și iazuri! Cresc mai multe decât credeți și contribuie la o calitate proastă a apei aducând sedimentele la suprafață și distrugând rădăcina plantelor”, este mesajul transmis de contul oficial de Twitter al orașului Bunrsville.
Experții avertizează că, odată eliberați, peștișorii de aur se înmulțesc extrem de rapid și sunt considerați o specie invazivă.
Alte evenimente asemănătoare
Anul trecut, tot în Minnesota, aproximativ 50.000 de peștișori de aur au fost extrași dintr-un pârâu.
Nici Europa nu scapă de „amenințarea” peștișorilor de aur. Autoritățile din Munchen au avut mari probleme în 2017, amenințând chiar că va amenda persoanele prinse că eliberează peștișori de aur în lacuri. Regatul Unit a avut parte de un incident asemănător. În anul 2010, un adolescent a pescuit un astfel de specimen, care cântărea 2,2 kg, informează BBC.
Nici noi nu suntem mai prejos. Recent, s-a descoperit în Delta Dunării o altă specie invazivă – somnul african. Acest specimen poate afecta întreaga resursă piscicolă din zonă. Situația ar putea distruge chiar și ultimele exemplare de sturion din România.
„Practic, mănâncă tot şi vom avea un declin la toate populaţiile de peşti. Dacă mănâncă orice, vă daţi seama ce se va întâmpla cu puii de sturion! Singura soluţie este să-l prinzi şi să-l elimini”, a spus Gyorgy Deak, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului.