- Krasota, restaurantul din Dubai, oferă o experiență culinară multisenzorială creată de Inteligența Artificială.
- Fiecare fel de mâncare este însoțit de o tematică, de la o colonie spațială, la un oraș subacvatic.
- Primul preparat multisensorial a fost introdus în 2007 de The Fat Duck din UK.
Într-o încăpere întunecată, regretatul bucătar francez Paul Bocuse explică următorul fel de mâncare, dar la Krasota, un restaurant rafinat din Dubai, nimic nu este ceea ce pare, relatează CNN.
Bocuse nu este fizic acolo, în schimb, este asemănarea lui proiectată pe pereții curbați ai încăperii. Toate acestea au fost conceput de Inteligența Artificială și fac parte dintr-o experiență culinară multisenzorială la Krasota.
Krasota Dubai s-a deschis în 2023 cu un spectacol, „Arta imaginară”, care îi duce pe oaspeți prin opt cursuri inspirate de lucrări celebre ale artiștilor internaționali. Șase luni mai târziu, echipa a lansat „Imaginary Future”, o călătorie speculativă prin lume în următoarele decenii.
Experiența îi duce pe oaspeți prin diferite scenarii despre cum ar putea arăta viitorul, de la un oraș subacvatic la o colonie spațială până la o apocalipsă post-nucleară, fiecare fel de mâncare fiind însoțit de o tematică.
Zarkov a venit cu idea restaurantului Krasota în timp ce vizita muzeul de artă digitală teamLabs din Tokyo în 2017, care prezenta o „ceainărie” interactivă.
„Proiectarea pe masă a fost foarte simplă – de exemplu, iei ceaiul matcha și copacul începe să crească din ceașca ta”, explică Zarkov.
„Traiul mână în mână cu Inteligența Artificială a trecut de la fantezie la realitate”, adaugă Zarkov.
Un restaurant fără precedent
Adunând o echipă internațională de ingineri, aceștia au început să lucreze la proiecții pe mai multe suprafețe. Proiecția are o mare precizie, de exemplu, licuricii „se adună” pe pahare și farfurii.
„Aceasta a fost cea mai dificilă și mai complicată tehnologie pe care am făcut-o”, spune Zarkov. El susține că tehnologia a fost „prima de acest gen” atunci când Krasota a fost lansată inițial la Moscova în 2021.
Fie că este vorba de mâncare sau de ecrane, Zarkov speră ca oaspeții să simtă că „arta este importantă”.
O experiență senzorială încă din 2007
Tehnologia la cină nu este un concept complet nou. În 2007, The Fat Duck de Heston Blumenthal în Marea Britanie a introdus „sunetul mării”. Un preparat care este acum faimos de crustacee, însoțit de un mini-iPod într-o cochilie și căști. În căști se auzea sunetul valurilor care se prăbușesc ușor pe plajă și strigătul pescărușilor. A fost una dintre primele feluri de mâncare multisenzoriale activate de tehnologie din lume, spune Charles Spence, profesor de psihologie experimentală la Universitatea din Oxford.